Julkaistu: 28.10.2021

Tämän tiedon on tuottanut ELY-keskus

Pohjois-Savon vesitilannekatsaus 28.10.2021

Lokakuu kääntyi märäksi. Järvien pinnat ovat nopeassa nousussa ja jokien virtaamat ovat suuria. On ajankohtaista käydä varmistamassa, että soutuvene talvehtii riittävän korkealla järven pinnasta. Nyt lämpimällä viikolla tilannetta voi vielä helposti korjata.

Kallaveden vedenpinta Itkonniemen asteikolla on N2000+ 82,12.  Lokakuun alusta on noustu 20 cm.  Nyt taso on 17 cm yli ajankohdan pitkäaikaiskeskiarvon ja nousee edelleen. Vesitilanne pakottaa aloittamaan lisäjuoksutuksen Konnuksen tulvaluukusta.

Iisalmen reitillä vesistöjen pinnat ovat pääosin pysyneet säännöstelyn tavoitetasoilla. Kiuruvedellä on isosta juoksutuksesta huolimatta 20 cm tulva, eikä pinta suostu laskemaan. Nyt viimeisellä viikolla juoksutukset ovat olleet suuria koko reitillä. Poroveden ja Onkiveden säännöstelyluvissa on mahdollisuus nostaa pintaa loppuvuodeksi kesämaksimeja korkeammalle. Tätä mahdollisuutta ei tulla tarkoituksellisesti käyttämään vaan pinnat yritetään pitää kesätasoilla myös marras-joulukuussa. Nousuvara saa olla puskurivarastona äkillisiä sateita varten.

Nilsiän reitillä ja Juojärvellä pinnat ovat ajankohtaan nähden 10 cm yli keskimääräisen tason.

Varkauden alapuolella Haukiveden pinta on 2 cm alle ajankohdan keskimääräisen tason, kun verrataan 30 viimeisen vuoden tilastoihin. Lukema on nyt N2000+ 76,05.  Haukivesi on tämän katsauksen alueella ainut vesistö, jonka pinta on laskenut lokakuun alusta, mutta on kääntynyt nousuun viikko sitten.

Säännöstelemättömällä Rautalammin reitillä Pielavesi on 10 cm yli ajankohdan keskiarvon, Hankavesi ja Konnevesi ovat vasta nousseet ajankohdan keskimääräiseen tasoon.  Kuukauden aikana pinnat ovat nousseet alle 10 cm, joten tulee vaikutelma, että Vuoksen vesistöalueen puolella on satanut enemmän.

Pohjavedet

Pohjavesien taso on hyvä. Sadetta on saatu riittävästi täyttämään pohjavesivarastot talvea varten.

Lisätietoja

Pohjois-Savon ELY-keskus
vesitalousasiantuntija Ilkka Maksimainen, puh 0295 026 823, etunimi.sukunimi@ely-keskus.fi

Pohjavesitiedot:
vesitalousasiantuntija Ville Matikka puh. 0295 026 262, etunimi.sukunimi@ely-keskus.fi

Kuva: Pohjois-Savon ELY-keskus