Julkaistu: 25.11.2022

Tämän tiedon on tuottanut ELY-keskus

Pohjois-Savon vesitilannekatsaus 25.11.2022

Kallaveden vedenpinta Itkonniemen asteikolla on N2000+ 82,01.  Nyt taso on enää 3 cm alle ajankohdan pitkäaikaiskeskiarvon ja vesi on noussut 22 cm kuukauden alusta. Nyt vaikuttaa siltä, että ennustettu pakkasjakso rajoittaa Kallaveden nousua lähiviikkoina.

Iisalmen reitillä vesistöjen pinnat ovat säännöstelylupien mukaisissa korkeuksissa, ja juoksutus on ollut viime viikkoina vaihtelevaa. Pari viikkoa sitten alueelle osui pitkästä aikaa runsasvetinen sadetapahtuma ja sen aiheuttamaan virtaaman lisääntymiseen ei pystytty reagoimaan riittävästi, joten vesien pinnat nousivat ennustettua enemmän.  Virtaama on vielä iso ja se voi aiheuttaa järvien kapeikoissa heikkojen jäiden alueita.

Nilsiän reitin alaosassa Syvärin ja Vuotjärven pinnat ovat lähellä ajankohdan keskimääräistä tasoa.  Säännöstelyluvan mukaisiin raja-arvoihin on reilusti pelivaraa.  Juojärvi on vielä lähes 10 cm ajankohdan keskimääräistä alempana.

Varkauden alapuolella Haukiveden pinta on 15 cm alle ajankohdan keskimääräisen tason, kun verrataan 30 viimeisen vuoden tilastoihin. Lukema on nyt N2000+ 75,91. Haukiveden pinta on laskenut marraskuussa 5 cm ja vieläkään ei ole reilua käännettä ylöspäin näkyvissä.

Säännöstelemättömällä Rautalammin reitillä pinnat ovat edelleen noin 10 cm alle ajankohdan pitkäaikaiskeskiarvon, mutta kaikki järvet ovat kääntyneet nouseviksi.

Jäätilanne

Pienemmät järvet ovat jo jäätyneet, mutta jään paksuus on täysin paikallisista olosuhteista riippuvainen ja vaihteluväli sulasta kantavaan jäähän on tuntematon.

Lisätietoja

Vesitalousasiantuntija Ilkka Maksimainen, Pohjois-Savon elinkeino- liikenne ja ympäristökeskus. puh 0295026823,

Kuva: Pohjoissavolainen järvimaisema © Pohjois-Savon ELY-keskus