Julkaistu: 4.11.2022

Tämän tiedon on tuottanut ELY-keskus

Pohjois-Karjalan vedenpinnat olivat edelleen matalat lokakuussa

Kuukauden keskilämpötila oli melkein kaksi astetta tavanomaista lämpimämpi. Vedenkorkeudet olivat pääosin 5–10 cm pitkän aikavälin tarkastelua matalammalla. Pintaveden lämpötilat olivat kuun loppupuolella vielä yli asteen verran tavanomaista lämpimämmällä.

Ilmatieteen laitoksen mukaan lokakuu oli Pohjois-Karjalassa keskimäärin noin 1,8 astetta tavanomaista lämpimämpi.

Kuukauden sademäärä oli Pohjois-Karjalan maakunnassa tavanomaista vähäisempi. ELY-keskuksen mittauspisteissä sademäärä oli keskimäärin 61 mm, kun pitkän ajan keskiarvo lokakuussa on noin 66 mm.

Maakunnan järvien vedenkorkeudet olivat lokakuun lopussa keskimääräistä alempana. Orivesi-Pyhäselän vedenkorkeus oli syyskuun lopussa noin 20 cm ajankohdan keskitason alapuolella. Ennusteen mukaan vedenkorkeus pysyy keskimäärin samalla tasolla marraskuun ajan.

Pielisen vedenkorkeus oli lokakuun lopussa noin 25 cm ajankohdan keskiarvoa alempana. Ennusteen mukaan vedenkorkeus nousee marraskuun aikana noin 5cm nykyisestä.

Juojärven vedenkorkeus oli lokakuussa 10 cm, Pyhäjärven 7 cm, Varisveden 5 cm, Kermajärven 12 cm, Viinijärven 22 cm ja Ruunaan 33 cm alempana pitkän aikavälin keskiarvoon nähden. Kermajärven vedenkorkeus oli lokakuun lopussa 14 cm, Kajoonjärven 14 cm, Pyhäjärven 7 cm, Viinijärven 21 cm ja Ruunaan 28 cm alempana lyhyen aikavälin keskiarvoon nähden.

Jokien virtaamat olivat Pohjois-Karjalan maakunnassa lokakuussa keskimääräistä vähäisemmät. Erityisesti Koitajoen Pamilossa sekä Höytiäisen Puntarikoskessa keskivirtaama oli poikkeuksellisen matala, alle kolmanneksen tavanomaisesta. Pielisjoki Kaltimon ja Varisvesi Karvion keskivirtaamat oli lokakuussa vain viidenneksen keskimääräistä pienempi.

Ennusteiden mukaan maakunnan jokien virtaamissa on odotettavissa pientä nousua marraskuun aikana.

Syyskuun lopussa oli pohjavedenkorkeus Pohjois-Karjalan ELY-keskuksen mittauspisteissä Ilomantsin Kuuksenvaarassa ja Nurmeksen Juutilankankaalla 0–34 cm tavanomaista ylempänä.

Pintaveden lämpötila oli 4.11.2022 aamulla Pielisjoella Joensuussa 3,8°C ja Pielisellä Nurmeksen laivarannassa 5,3 °C. Pielisjoen pintavesi oli 1,1 °C tavanomaista lämpimämpää, kun Pielisen pintavesi oli 2,3 °C tavanomaista lämpimämpää.

Lisätietoja

Milla Sallinen

vesitalousasiantuntija, Pohjois-Karjalan ELY-keskus

p. 0295 026 162, vaihde 0295 026 000

etunimi.sukunimi@ely-keskus.fi

ALT: Tyyni joki, edustalla laituri ja pieni moottorivene.

Kuvateksti: Koitajoen virtaama oli lokakuussa alle puolet keskimääräisestä. Kuva Koitajoen Lylykoskelta 4.11.2022. Kuva: Teppo Linjama / Pohjois-Karjalan ELY-keskus.