Julkaistu: 7.9.2020

Tämän tiedon on tuottanut ELY-keskus

Pohjois-Karjalan elokuun vesitilanne

Ilmatieteen laitoksen tilastojen mukaan elokuu oli Pohjois-Karjalassa puolisen astetta tavanomaista lämpimämpi. Esimerkiksi Valtimolla mitattiin elokuun keskilämpötilaksi 14,4 astetta, kun se tavallisesti on 13,7 astetta. Vastaavasti Joensuun lentoasemalla mitattiin elokuun keskilämpötilaksi 15 astetta, kun pitkän ajan keskiarvo on 14,5 astetta.

Elokuun sademäärä vaihteli Pohjois-Karjalassa 52-69 mm:iin. Sademäärissä oli suuria aluekohtaisia eroja. Eniten satoi Jänisjoen valuma-alueella 69 mm ja vähiten Höytiäisen valuma-alueella 52 mm. Elokuun tavanomainen sademäärä Pohjois-Karjalassa on 81 mm.

Järvien vedenkorkeudet olivat elokuun lopussa yleisesti noin 10 cm tavanomaista alempana.

Pielisen vedenkorkeus vastaa ajankohdan keskiarvoa. Vedenpinta on hitaassa laskussa ja ennusteen mukaan laskua kertyy syyskuun loppuun mennessä 5-20 cm.

Orivesi-Pyhäselän vedenkorkeus oli Arvinsalmen asteikolla mitattuna 7 cm alempana kuin keskimäärin tähän aikaan vuodesta. Ennusteen mukaan Orivesi-Pyhäselän pinta laskee seuraavan kuukauden aikana 5-15 cm, pysyen lähellä ajankohdan tyypillistä tasoa.

Kajoonjärven, Viinijärven ja Ruunaan vedenkorkeus oli elokuun lopussa 4 cm ajankohdan keskiarvoa alempana.

Jokien virtaamat vaihtelivat elokuussa tavanomaisen molemmin puolin. Pielisjoen elokuun keskivirtaama jäi hieman alle normaalin. Lieksanjoessa vettä virtasi 14 % tavallista enemmän.

Koitajoen virtaama oli lähes puolitoistakertainen.

Pohjois-Karjalan ELY-keskuksen mittauspisteissä Nurmeksen Juutilankankaalla, Ilomantsin Kuuksenvaarassa, Kontiolahden Jaamankankaalla ja Jakokoskella pohjavedenkorkeus oli 1-23 cm ajankohdan keskiarvoa ylempänä.

Ajankohtaan nähden lämmin sää on pitänyt myös pintaveden lämpötilat tavanomaista korkeampina. Elokuun päättyessä pintaveden lämpötila oli Pielisjoella Joensuu kanavassa 16,9°C ja Pielisellä Nurmeksen laivarannassa samoin 16,9°C. Tämän päivän lukemat ovat vastaavasti Pielisjoella 16,1°C ja Pielisellä myös 16,1°C. Pielisjoen pintavesi on 1,9°C ja Pielisen 2°C tavanomaista lämpimämpää. Tämänhetkisten vesistöennusteiden mukaan pintavedet jäähtyvät edelleen syksyn edetessä, sään viiletessä ja auringonsäteilyn vähetessä.