Julkaistu: 4.7.2024

Tämän tiedon on tuottanut ELY-keskus

Pohjalaismaakunnissa sinilevätilanne rauhallinen

Kesäkuun lopun hellepäivät näkyivät viime viikolla sisävesillä tehtyinä levähavaintoina. Viikonloppuna viilennyt ilma ja tuulinen sää ovat muuttaneet tilannetta, ja kuluneella viikolla sinilevää ei ole havaittu seurantapisteillä. Myöskään järvillä, joissa sinilevää esiintyi viime viikolla, ei nyt ole havaittu levää. Tuuli sekoittaa vesimassaa, jolloin sinilevä hajaantuu veden eri kerroksiin, eikä kerry pintaveteen lautoiksi toisin kuin tyynellä säällä. Sinilevän esiintyminen on myös hyvin paikallista ja tilanne voi muuttua nopeasti. Tavanomaisesti kesän sinilevähuippu osuu heinäkuun lopun ja elokuun puolivälin seuduille.

Suomen ympäristökeskuksen mukaan kesäkuun lopussa valtakunnallisessa seurannassa sinilevää havaittiin tavallista enemmän sisävesissä ja merialueilla ajankohtaan nähden, mikä johtunee lämpimästä aurinkoisesta säästä. Sinilevähavaintoja on kuitenkin tehty lähinnä eteläisessä Suomessa ja merialueista Suomenlahdella ja Saaristomerellä.

Sinilevät viihtyvät erityisesti ravinteikkaissa ja lämpimissä vesissä. Tyyni, aurinkoinen ja lämmin sää saavat sinileväkukinnat runsastumaan ja nousemaan vesipatsaasta vedenpintaan. Lisäksi runsaiden sateiden myötä vesistöihin valuvat ravinteet luovat leville otolliset lisääntymisolosuhteet. Vähäinen sinilevämäärä esiintyy vedessä vihertävinä tai kellertävinä hiukkasina ja rannalle ajautuessaan se saattaa muodostaa kapeita leväraitoja. Runsaina määrinä sinilevää muodostuu tyynellä ilmalla veteen vihertäviksi tai kellertäviksi levälautoiksi ja sitä kasautuu myös rannoille.

Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus toteuttaa levätilanteen viikoittaista seurantaa yhdessä Suomen ympäristökeskuksen, kuntien ja yksityishenkilöiden kanssa. Sinilevän runsaus arvellaan silmämääräisesti asteikolla 0 (ei sinilevää) – 3 (erittäin runsaasti sinilevää). Monet kunnat ja kaupungit toteuttavat lisäksi omaa seurantaansa uimarannoilla vedenladun tarkkailun yhteydessä.

Ajankohtaiset tiedot levätilanteesta löytyvät Järvi-Meriwikistä (www.jarviwiki.fi), jonne myös kansalaiset voivat tallentaa omia havaintojaan. Havaintolähetti-sovelluksella havainnon tallentaminen onnistuu helposti myös puhelimella. Sinilevähavainnoista voi myös ilmoittaa Etelä-Pohjanmaan ELY-keskuksen leväseurantapuhelimen numeroon 0295 027 990.

Lisätietoja:

Leväseurantapuhelin 0295 027 990

Järviwiki: www.jarviwiki.fi

Kuva: Tavanomaisesti kesän sinilevähuippu osuu heinäkuun lopun ja elokuun puolivälin seuduille. © Alina Kovalainen