Julkaistu: 21.8.2020

Tämän tiedon on tuottanut ELY-keskus

Pohjalaismaakunnissa on myös tällä viikolla havaittu sinilevää

Viikolla 34 Pohjanmaalla, Etelä-Pohjanmaalla ja Keski-Pohjanmaalla sijaitsevista ELY-keskuksen virallisista levähavainnointipisteistä sinilevää havaittiin sisävesillä hieman Kuortaneenjärvellä ja Ähtärinjärven Suninsalmella. Rannikkoalueella levää havaittiin Lilla Tjärubådanin, Märaströmmenin ja Storbådanin virallisilla havainnointipisteillä.

ELY-keskuksen saamien kansalaistietojen mukaan levää on esiintynyt viikon 34 aikana erityisesti Vaasan rannikkoseudulla. Gerbyn edustalla Horsskäretin pohjoispuolella levää havaittiin hieman, Storskäretin luoteispuolella runsaasti ja länsipuolella erittäin runsaasti. Lisäksi Skådebådanissa levää havaittiin erittäin runsaasti.

Leväkukinnat ovat olleet Selkämeren alueella viime viikkojen aikana runsaita ja kukinnat ulottuvat runsaina myös Merenkurkun alueelle rajautuen pääosin Raippaluodon eteläpuolelle. Pintaleväkukinnat erottuvat vihertävinä massoina Suomen ympäristökeskuksen Tarkka -palvelun satelliittikuvien perusteella. Lisäksi Evijärven, Hinjärven ja Nummijärven satelliittikuvista on pääteltävissä, että järvissä vallitsee paraillaan runsaat sinileväkukinnat.

Sinilevän tunnistaa vedessä vihertävinä hippusina ja runsastuessaan se nousee veden pinnalle levälautoiksi. Rantaan ajautunut sinilevämassa on usein maalimaista ja koskettaessa levä hajoaa, eikä jää esimerkiksi tikkuun roikkumaan. Jos vesilasiin otetun näyteveden antaa seistä hetken ja levä nousee vedenpinnalle, on kyseessä todennäköisesti sinileväesiintymä.

Lisätietoja: