Julkaistu: 15.6.2023

Tämän tiedon on tuottanut ELY-keskus

Pirkanmaalla on havaittu vähän sinilevää

Pirkanmaalla on tällä viikolla havaittu vähän sinilevää Hämeenkyrössä. Kansalaishavaintoja levästä on Sastamalasta, Akaasta ja Vesilahdelta.

Pirkanmaalla havaittiin viikolla 24 vähän sinilevää Hämeenkyrön Järvenkylänjärven uimarannalla ja Mahnalanselän-Kirkkojärven Miharin uimarannalla.

Kansalaishavaintoja sinilevästä JärviWiki- ja Vesi.fi-verkkopalveluihin on kirjattu viimeisen viikon aikana Sastamalan Ylistenjärveltä, Akaan Jalantijärveltä ja Vesilahdelta Pyhäjärven Hauenparmanlahdelta.

– Leväkukinnat ovat suuri riski kotieläimille, esimerkiksi lehmille, hevosille ja lampaille sekä luonnoneläimille, jotka eivät osaa varoa leväistä vettä. Ne saattavat juoda runsaasti levää sisältävää vettä ja altistua myrkyille. Kun levää on näkyvästi vedessä, tulisi eläinten pääsy rantaan estää ja vedensaannista olisi huolehdittava muilla keinoin, kertoo ylitarkastaja Anu Peltonen Pirkanmaan ELY-keskuksesta.

Syötäviä kasveja ei pidä kastella leväpitoisella vedellä. Salaatin ja muiden vihannesten lehdille sekä marjojen pinnalle saattaa jäädä levämyrkkyjä. Sinilevämyrkyt voivat myös estää kasvien kasvua. Vilja- ja perunapeltojen sekä juurikkaiden kasteluun vettä voi tarvittaessa käyttää, sillä sato korjataan yleensä vasta pitkän ajan kuluttua kastelusta.

Järviwiki:

 

Lisätietoja:

Pirkanmaan ELY-keskus
ylitarkastaja Anu Peltonen
puh. 0295 036 367
anu.peltonen(at)ely-keskus.fi

 

Kuva: Pyynikin rantaa. © Kati Ojala