Julkaistu: 17.6.2021

Tämän tiedon on tuottanut ELY-keskus

Pirkanmaalla on havaittu vähän sinilevää viidellä järvellä

Sinilevää on havaittu Nokialla, Pälkäneellä ja Sastamalassa. Leväpitoista vettä ei pidä antaa eläimille juomavedeksi eikä sillä tule kastella syötäviä kasveja.

Pirkanmaalla havaittiin viikolla 24 vähän sinilevää Sastamalan Houhajärvessä, Nokian Tottijärvessä ja Vanajavedessä Sääksmäen siltojen kohdalla sekä Pälkäneellä Mallasveden Pakanrannassa ja Pälkänevedellä Aitoon Uusikylän uimarannassa. Järviwikin leväbarometrin mukaan sinilevää on ajankohdan keskiarvoon nähden hieman enemmän.

Levien haitat eläimille

Leväkukinnat ovat suuri riski kotieläimille, lehmille, hevosille, lampaille sekä luonnoneläimille, jotka eivät osaa varoa leväistä vettä. Ne saattavat juoda runsaasti levää sisältävää vettä ja altistua myrkyille. Kun levää on vedessä näkyvästi, olisi tärkeää estää eläinten pääsy rantaan ja huolehtia vedensaannista muilla keinoin.

Leväpitoisen veden käyttö kasteluun

Syötäviä kasveja ei pidä kastella leväpitoisella vedellä, sillä salaatin ja muiden vihannesten lehdille sekä marjojen pinnalle saattaa jäädä levämyrkkyjä. Sinilevämyrkyt voivat myös estää kasvien kasvua. Vilja- ja perunapeltojen sekä juurikkaiden kasteluun vettä voi tarvittaessa käyttää, sillä sato korjataan yleensä vasta pitkän ajan kuluttua kastelusta.

Järviwiki:

Yhteyshenkilöt

Ylitarkastaja Anu Peltonen, puh. 0295 036 367

Sähköposti on muotoa etunimi.sukunimi@ely-keskus.fi