Julkaistu: 12.6.2020

Tämän tiedon on tuottanut ELY-keskus

Pirkanmaalla ei havaittu sinileviä

Valtakunnallisen leväseurannan havaintopaikoilla Pirkanmaalla ei havaittu sinileviä viikolla 24. Yleisöhavainto sinileväesiintymästä oli kirjattu Järviwikiin Näsijärven Luhtaanrannasta.

Veden paha haju voi viitata leviin

Monet levät kuten kulta-, pii- ja sinilevät aiheuttavat veteen hajuhaittoja. Kultalevät viihtyvät suhteellisen puhtaissa ja viileissä järvivesissä ja saavat veden haisemaan kalalle. Sinilevät haisevat ummehtuneelle maalle tai jopa antibiooteille. Alkukesästä vedenpinnalla on runsaasti erityisesti männyn siitepölyä. Rannalle kasaantuessaan ja mädäntyessään siitepöly haisee pahalle.

Järvivesi hieman keskimääräistä lämpimämpää Pirkanmaalla

10.6. pintaveden lämpötila oli Virtain Kitusjärvessä 16,8 °C (poikkeama vuosittaisesta keskiarvosta +0,9 °C), Längelmäveden Kaivannossa 15,9 °C (poikkeama +0,2 °C) ja Näsijärven Kyrönlahdessa 17,4 °C (poikkeama +2,8 °C).

Pintaveden lämpötilaa mitataan vain avovesikaudella. Pintaveden lämpötila mitataan perinteisesti aamuisin klo 8 vedenkorkeusasteikkopaikkojen rannan läheisyydestä 20 cm pinnasta alaspäin. Lämpötilat edustavat kyseistä paikkaa ja ovat siten ohjeellisia, eikä niitä voi yleistää koskemaan laajoja alueita. Pääosa asemista on automaattisia. Pintaveden lämpötiloja on tallennettu lisäksi myös Järviwikiin.

Lisätietoja:

Pirkanmaan ELY-keskus:

ylitarkastaja Anu Peltonen, puh. 0295 036 367 anu.peltonen(at)ely-keskus.fi

Järviwiki:

Levätilanne Pirkanmaalla

Leväarkisto

Havaintolähetti