Julkaistu: 3.8.2023

Tämän tiedon on tuottanut ELY-keskus

Merialueilla sinilevää edelleen keskimääräistä enemmän, sisävesien osalta tilanne pysynyt rauhallisena (Varsinais-Suomi, Satakunta)

Merialueella havaintoja runsaista tai erittäin runsaista leväesiintymistä on tehty viime viikkoa vähemmän, mutta sinilevää on merellä edelleen monin paikoin runsaasti ja enemmän kuin elokuun alussa keskimäärin. Voimakas tuuli on pitänyt levät veteen sekoittuneena, mutta mikäli tuuli tyyntyy, pintakukintojen määrä voi taas lisääntyä. Sisävesillä tilanne on normaalia parempi ja Varsinais-Suomen ELY-keskuksen vakioseurannassa sinilevää on havaittu ainoastaan kahdella järvellä.

Kuluneella viikolla Varsinais-Suomen ELY-keskuksen vakioseurannassa on havaittu runsaasti sinilevää Naantalin Mynälahdella. Hieman sinilevää on havaittu seitsemällä merialueiden havaintopaikalla. Rotareiden ylläpitämistä havaintopaikoista seitsemällä on havaittu hieman sinilevää ja kahdella runsaasti. Suurin osa Rotareiden tekemistä levähavainnoista on Saaristomeren alueelta. Myös järvi-meriwikiin ja vesi.fi sivustolle on tallennettu useita kansalaishavaintoja vähäisistä tai runsaista sinileväesiintymistä eri puolilta Selkämerta ja Saaristomerta. Tuuli on sekoittanut sinilevää myös vesimassaan eikä sitä välttämättä ole pintakerroksissa havaittavissa.

Sisävesien osalta sinilevätilanne on edelleen pysynyt ajankohtaan nähden keskimääräistä parempana. Vakioseurannassa sinilevää on havaittu runsaasti Kiskon Kirkkojärven ja Rymättylän Kirkkojärven havaintopaikoilla. Lounais-Suomen alueella muita havaintoja sinilevästä ei sisävesillä ole tehty.

Tiedot perustuvat Varsinais-Suomen ELY-keskuksen vakioseurantapaikkoihin, Rotarien havaintopisteisiin, satelliittikuviin sekä kansalaisten ilmoittamiin havaintoihin.

Tarkemmat levätiedot havaintopisteittäin: Järvi-meriwiki.fi

Levähavainnoista ilmoittaminen

Vakiohavaintopaikkojen lisäksi Varsinais-Suomen ELY-keskus ottaa vastaan levähavaintoja Varsinais-Suomesta ja Satakunnasta. Havainnot voi ilmoittaa numeroon 0295 022 530. Järvi-Meriwikiin on mahdollista kirjata levähavaintoja muualtakin kuin vakiohavaintopaikoilta, joko kirjautumalla palveluun tai älypuhelimeen ladattavan Havaintolähetti-sovelluksen kautta. Lounais-Suomen sinilevähavainnot -karttasovelluksesta (linkki alla) voi tarkastella kansalaisten ilmoittamia sinilevähavaintoja vuodesta 2003 tähän päivään. Erityisen runsaista tai poikkeuksellisista levähavainnoista on mahdollista lähettää myös näyte analysoitavaksi. Levänäytteen lähettämisestä tulee ensin sopia ELY-keskuksen kanssa (0295 022 530).

Linkkejä:

Lisätietoja:

Harjoittelija Karoliina Korkiakoski, puh. 0295 022 530

Ryhmäpäällikkö Janne Suomela, puh. 0295 022 947

Kuva: Seili, Nauvo. © Karoliina Korkiakoski