Julkaistu: 26.11.2024

Tämän tiedon on tuottanut ELY-keskus

Lounais-Suomen tulvatilanne kehittynyt paljon ennustettua pahemmaksi – kiinteistöille ja tiestölle aiheutunut runsaasti vahinkoja (Varsinais-Suomi, Satakunta)

Sunnuntai-iltana (24.11.2024) alkanut ja puolitoista vuorokautta kestänyt vesisade oli melko laajalti ennusteita suurempi Lounais-Suomessa ja sulatti nopeaan tahtiin kaikki viime viikolla sataneet lumet. Tämä aiheutti selvästi ennakoitua pahemman tulvatilanteen. Useilla vesistöalueilla on rikottu noin 50 vuoden seuranta-ajan ennätyksiä. Tulvavirtaamahuippujen toistuvuus on mm. Paimionjoen ja Eurajoen vesistöissä suunnilleen kerran sadassa vuodessa.

Nopea tulviminen on aiheuttanut myös runsaasti vahinkoja eri puolilla Lounais-Suomea kiinteistöille, liikenneväylille ja rantarakenteille. Ehkä vaikein tilanne on ollut alavalla ja tulvaherkällä alueella sijaitsevassa Eurassa, jossa Pyhäjärven juoksutuksen selvästä pienentämisestä huolimatta useita kiinteistöjä on kastunut Eurajoen vedenpinnan noustua puoli metriä yli tulvarajan. Eurajoen vesistössä lumen sulamisen ja runsaan vesisateen yhteisvaikutus vastasi lähes 100 mm:n sadetta noin puolessatoista vuorokaudessa eli suunnilleen kahden kuukauden keskimääräistä sademäärää.

Loimijoen virtaama nousee tämän päivän aikana 260-270 m3/s:n tasolle, jonka toistuvuus on noin kerran kymmenessä vuodessa. Kokemäenjoen tulvaherkällä keskiosalla virtaama pyritään pitämään Pirkanmaan järvien säännöstelykeinoin alle 650 kuutiometrin sekunnissa Huittisten kiinteistövahinkojen välttämiseksi.

Liikenneväylien osalta teitä on tulvan vuoksi ollut tänään 26.11.2024 poikki mm. Eurajoella, Liedossa, Pöytyällä, Huittisissa ja Raumalla. Tulvatilanne on onneksi kääntymässä laskuun tiistain aikana varsinkin vähäjärvisissä vesistöissä.

Lisätietoja:

Juha-Pekka Triipponen, puh. 0295 022 953

Johanna Lantto / Satakunta, puh. 0295 023 066

Juha Aaltonen / Satakunta, puh. 0295 022 850

Ilkka Myllyoja / Varsinais-Suomi, puh. 0295 022 911

 

Kuva: Eurajoen tulva on aiheuttanut runsaasti kiinteistövahinkoja Eurassa. © Jari Paasonen, KVVY Tutkimus Oy