Julkaistu: 6.8.2020

Tämän tiedon on tuottanut ELY-keskus

Lounais-Suomen sinilevätilanteessa ei suuria muutoksia, havainnot pääasiassa vähäisiä

Lounais-Suomen merialueilla sinilevätilanne jatkuu tasaisena. Paikoin levät ovat vähentyneet, mutta havaintoja on tehty myös uusissa paikoissa. Sisävesialueilla sinilevähavaintoja on tehty hieman useammalla paikalla kuin viime viikolla, mutta havainnot ovat edelleen etupäässä vähäisiä.

Merialueilla Varsinais-Suomen ELY-keskuksen vakioseurannassa on havaittu sinilevää vähäisiä määriä Paraisilla Seilissä, Uudessakaupungissa Santtion havaintopaikalla, Naantalissa Merimaskun Kirkonsalmessa, Luvialla Mustakarin havaintopaikalla sekä Kemiönsaarella Genbölen havaintopaikalla. Runsas sinilevähavainto on tehty Naantalissa Mynälahden sisäosissa Kärmäläisen havaintopaikalla. Rotarien havaintopaikoilla Lounais-Suomen alueella on vähäisiä määriä sinilevää havaittu Naantalin Pölläniemessä ja Virvenlahdella, Maskussa Taipaleen havaintopaikalla, Taivassalossa Hempsaarella ja Paraisilla Nötön, Korpoströmin, Grisslesklobbenin, Anisofjärdenin sekä Sattmarksholmenin ja Kirjalan havaintopaikoilla. Runsaasti sinilevää on havaittu Naantalin Kultarannan havaintopaikalla.

Sisävesialueilla ELY-keskuksen havaintopaikoilla vähäisiä määriä sinilevää on havaittu Säkylän Pyhäjärvellä Katismaan ja Kauttuan havaintopaikoilla, Naantalissa Rymättylän Kirkkojärvellä ja Köyliönjärvellä Yttilän Ottan havaintopaikalla. Runsaasti levää havaittiin viime viikkojen tapaan Salossa Kiskon Kirkkojärvellä.

Lämpimänä ja aurinkoisena jatkuva sää voi runsastuttaa sinileväesiintymiä ja tyynellä säällä veteen sekoittuneet levät voivat nousta pintaan muodostaen levälauttoja. Kuitenkin myös muut vallitsevat sääolot vaikuttavat sinileväkukintojen muodostumiseen ja paikallinen sinilevätilanne voi muuttua hyvin nopeasti esimerkiksi tuulen suunnan vaihtuessa.

Vähäinen määrä sinilevää ei yleensä ole este veden käyttämiselle, kunhan veden käyttöön kiinnittää erityistä huolellisuutta. Vettä ei tule niellä ja uimisen jälkeen on suositeltavaa peseytyä iho-oireiden välttämiseksi. Vettä, jossa silminnähden on sinilevää, ei pidä käyttää talousvetenä, saunavetenä tai syötävien kasvien kasteluvetenä eikä se sovellu uimiseen. Lapsien ja lemmikkien päästämistä sinileväpitoiseen rantaveteen on syytä välttää, sillä lapset ja lemmikit voivat juoda sinileväpitoista vettä. Sinileväkukinta näkyy aluksi vedessä vihertävinä tikkuina, hippusina tai palleroina. Lopulta sinilevä kohoaa veden pinnalle muodostaen viiruja ja lauttoja. Rantaan kasautuessaan sinilevä saattaa muodostaa paksun kerroksen, joka kuivuessaan muuttuu sinivihreäksi. Sinilevistä muodostuneet lautat tai massat hajoavat kepillä koskettaessa hippusiksi, eivätkä takerru tikkuun.

Levähavainnoista ilmoittaminen

Vakiohavaintopaikkojen lisäksi Varsinais-Suomen ELY-keskus ottaa vastaan levähavaintoja Varsinais-Suomesta ja Satakunnasta. Havainnot voi ilmoittaa numeroon 0295 02 530. Järvi-Meriwikiin on mahdollista kirjata levähavaintoja muualtakin kuin vakiohavaintopaikoilta, joko kirjautumalla palveluun tai älypuhelimeen ladattavan Havaintolähetti-sovelluksen kautta https://www.jarviwiki.fi/havaintolahetti/. Lounais-Suomen sinilevähavainnot -karttasovelluksesta (linkki alla) voi tarkastella kansalaisten ilmoittamia sinilevähavaintoja vuodesta 2003 tähän päivään. Erityisen runsaista tai poikkeuksellisista levähavainnoista on mahdollista lähettää myös näyte analysoitavaksi. Levänäytteen lähettämisestä tulee ensin sopia ELY-keskuksen kanssa (0295 022 530).

Linkkejä:

Lounais-Suomen levätilannekatsaukset → Levätilanne
Levätilannekartta vesi.fi
Järvi-meriwiki  (jarviwiki.fi)
Havaintolähetti(jarviwiki.fi)
Lounais-Suomen sinilevähavainnot (karttasovellus)
Valtakunnalliset levätilannekatsaukset (syke.fi)

Lisätietoja:

Harjoittelija Noora Nest, puh. 0295 022 530
Ylitarkastaja Sanna Kipinä-Salokannel, puh. 0295 022 879