Julkaistu: 6.11.2020

Tämän tiedon on tuottanut ELY-keskus

Lokakuu oli Pohjois-Karjalassa lämmin ja sateinen

Lokakuu oli yli kaksi astetta tavanomaista lämpimämpi. Erityisesti kuukauden alku ja loppu olivat lämpimiä. Lähes koko maakuntamme sai ensilumen kuukauden puolivälissä.

Ilmatieteen laitoksen mukaan lokakuu oli Pohjois-Karjalassa 2,5 astetta tavanomaista lämpimämpi. Esimerkiksi Valtimon kirkonkylällä mitattiin lokakuun keskilämpötilaksi 5,5 astetta, kun pitkänajan (1981-2010) keskiarvo on 3,0 astetta. Vastaavasti Joensuun lentoasemalla lokakuun keskilämpötilaksi mitattiin 6,1 astetta, kun pitkänajan keskiarvo on 3,6 astetta.

Lokakuun sademäärä oli Pohjois-Karjalassa yli puolitoista kertainen. Kuukauden aikana satoi keskimääräinen 98 mm, kun tavallisesti sataa 65 mm.

Lunta satoi kuukauden aikana ja maakunnan pohjois- sekä itäosissa lunta oli paikoin 10-15 cm. Kuukauden lopun lämmin sää ja vesisateet sulattivat lumet kokonaan.

Vuoksen vesistöalueen pohjoisosissa luonnontilaisten järvien ja jokien vedenkorkeudet ovat sateisen syksyn johdosta ajankohtaan nähden tavallista korkeammalla. Esimerkiksi Kajoonjärven vedenkorkeus on marraskuun ennätyskorkeuksissa. Sään ennustetaan jatkuvan sateisena ja vedenkorkeuksien pysyvän tavallista korkeammalla seuraavan viikon aikana.

Orivesi-Pyhäselän vedenpinta on lähellä ajankohdan keskitasoa. Ennusteen mukaan vedenkoreus jatkaa alkanutta nousua, jota kertyy 10-35 cm vuoden loppuun mennessä. Vedenkorkeuden ennustetaan pysyvän kevääseen asti keskimääräistä ylempänä.

Pielisen vedenkorkeus on 38 cm ajankohdan keskitasoa ylempänä. Ennusteen mukaan vedenkorkeus nousee 10-15 cm marraskuun aikana.

Viinijärven vedenkorkeus oli lokakuun lopussa 22 cm, Ruunaan 30 cm ja Kajoonjärven 43 cm ajankohdan keskiarvoa ylempänä.

Pielisjoen lokakuun keskivirtaama oli noin 15 % tavanomaista suurempi. Lieksanjoessa ja Koitajoessa virtasi vettä lokakuussa kolmanneksen normaalia enemmän.

Pienempien jokien virtaamat lokakuussa vaihtelivat. Esimerkiksi Puntarikoskella lokakuun keskivirtaama oli lähes kolminkertainen. Kun taas Saramojoen keskivirtaama Roukkajankoskella oli kolmanneksen tavanomaista suurempi.

Pohjois-Karjalan ELY-keskuksen mittauspisteissä pohjavedenkorkeus oli Nurmeksen Juutilankankaalla 8 cm, Kontiolahden Jaamankankaalla 34 cm ja Jakokoskella 45 cm ja sekä Ilomantsin Kuuksenvaarassa peräti 58 cm ajankohdan keskiarvoa ylempänä.

Lämpimän lokakuun myötä pintaveden lämpötila on Pielisjoella Joensuun kanavassa ja Pielisellä Nurmeksen laivarannassa kolmisen astetta ajankohdan keskimääräistä arvoa lämpimämpää.

Lisätietoja:

Vesitaloussuunnittelija Esa Päivinen, puh. 0295 026 218, esa.paivinen(at)ely-keskus.fi