Julkaistu: 1.6.2023

Tämän tiedon on tuottanut ELY-keskus

Leväseuranta käynnistyi Pirkanmaan järvillä – vähän sinilevää Lempäälän kirkkojärvessä

Valtakunnallinen sinileväseuranta käynnistyi tällä viikolla. Leväseurannan ensimmäisellä viikolla havaittiin vähän sinilevää Kirkkojärven Lempoisten uimalassa Lempäälässä. Järvissä voi alkukesällä näkyä puiden siitepölyä.

Pirkanmaalla levätilannetta seurataan viikoittain 41 havaintopaikalla syyskuun alkuun asti. Pirkanmaan elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus (ELY-keskus) tiedottaa Pirkanmaan levätilanteesta aina torstaisin.

Kuntien viranomaisten lisäksi Suomen rotarit keräävät tietoa sinilevistä 134 havaintopaikalla Suomessa. Pirkanmaalla näitä paikkoja on kuusi, Hämeenkyrössä Mahnalanselkä-Kirkkojärven Lehtiniemenlahti, Pälkäneellä Kukkian Kirjoistenniemi, Näsijärven Käälahti, Tampereella, Urjalan Kikurinjärvi ja Särkijärvi sekä Valkeakosken Painonjärven Suvanto.

Tampereella Tampereen ulkoliikunnan olosuhdepalvelusta saa tietoa uimarantojen uimavesien lämpötiloista ja sinilevätilanteesta.

Kesän levätilannetta vaikea ennustaa

Tulevan kesän levätilannetta on vaikea ennustaa. Yleensä sinilevät alkavat lisääntyä juhannuksen jälkeen, kun vedet lämpenevät.

– Jos sinilevää on vähän, sen tunnistaa vedessä olevista pienistä hiutaleista sekä kapeista leväjuovista. Jos sinilevää on runsaammin, sen tunnistaa rannalla olevasta vihreästä raidasta tai leväkasautumista. Erittäin runsaassa esiintymässä rantaan voi keräytyä suurempi sinilevälautta, kertoo ylitarkastaja Anu Peltonen Pirkanmaan ELY-keskuksesta.

Puiden siitepölyä järvissä alkukesällä

Alkukesällä vedessä olevaa puiden siitepölyä voi kerääntyä aallokon mukana tuulen alapuolisille rannoille vaaleankeltaisena raitana tai lauttana.

– Voi kestää useita päiviä, että siitepöly häviää rantavedestä. Jos siitepölyä on runsaasti, on viisasta välttää sen seassa uimista. Kun siitepöly hajoaa, saattaa tulla tilapäisiä hajuhaittoja, Peltonen sanoo.

Levähavainnoista voi ilmoittaa Järviwikiin

Ajantasaiset levätilannetiedot ovat nähtävillä Järviwiki-sivustolla, jonne voi lisätä myös yleisöhavaintoja. Havainnot voi tallentaa Järviwikiin myös suoraan havaintopaikalta älypuhelimen avulla. Järviwikille on kehitetty Havaintolähetti-niminen verkkosovellus, joka on optimoitu kosketusnäytölle. Havaintolähettiä voi käyttää Järviwikin tunnuksilla.

Järviwiki:

Levähavaintopaikat ja levätilanne Pirkanmaalla

Leväarkisto

Havaintolähetti

 

Fakta: Älä käytä vettä, jossa sinilevää

  • Kaikki sinilevät eivät ole myrkyllisiä ja mahdollinen myrkyllisyys voidaan varmentaa vain laboratoriotesteillä. Sinileväesiintymiin tuleekin suhtautua varauksella.
  • Jos vedessä on runsaasti sinilevää, sitä ei pidä käyttää löyly-, pesu-, kastelu- tai talousvetenä.
  • Runsaan esiintymän aikana tulisi myös välttää vedessä uimista ja pitää lapset sekä kotieläimet poissa rantavedestä.

Lisätietoja:

Pirkanmaan ELY-keskus
ylitarkastaja Anu Peltonen
puh. 0295 036 367
anu.peltonen(at)ely-keskus.fi

Kuva: Järvien pinnoilla voi näkyä nyt siitepölyä. Viikinsaaren edustalla oli paljon siitepölyä Tampereen Pyhäjärvellä. © Salla Taskinen