Julkaistu: 28.9.2023

Tämän tiedon on tuottanut ELY-keskus

Leväseurannan viimeisellä viikolla sinilevähavaintoja tehty edelleen niin sisävesillä kuin merialueellakin Lounais-Suomessa (Varsinais-Suomi, Satakunta)

Lämpimän sään myötä sinileviä on edelleen havaittu kuluvalla viikolla Lounais-Suomen vesistöissä, mutta havaintojen määrä ja esiintymien runsaus ovat vähentyneet viime viikkoon nähden.  Vakioseurannassa sinilevää on havaittu tällä viikolla Varsinais-Suomen ELY-keskuksen alueella kuudella vakiohavaintopaikalla ja havaitut sinilevämäärät ovat olleet pääasiassa vähäisiä.

Merialueella sinilevää havaittiin tällä viikolla vain Saaristomeren puoleisilla vakiohavaintopaikoilla Kuusistonsalmessa ja Mynälahdella. Molemmissa havaintopaikoissa sinilevää oli vähäisiä määriä.

Sisävesillä sinilevätilanne on hieman rauhoittunut viime viikosta ja viime viikon runsaat sinilevähavainnot olivat muuttuneet pääosin vähäisiksi esiintymiksi. Vähän sinilevää havaittiin tällä viikolla Littoistenjärven, Rymättylän Kirkkojärven ja Kemiönsaaren Dragsfjärdenin vakiohavaintopaikoilla. Kiskon Kirkkojärven havaintopaikalla sinilevää havaittiin edellisten viikkojen tapaan runsaasti.

Runsaatkaan sinileväesiintymät eivät ole harvinaisia vielä tähän aikaan vuodesta, mutta yleensä ne ovat hyvin paikallisia ja viilentyvä ja epävakainen sää ja valon vähentyminen hillitsevät yleensä laajempien sinilevälauttojen muodostumisen.

Tarkemmat levätiedot havaintopisteittäinwww.järviwiki.fi, Havainnot

Valtakunnallinen sinileväseuranta päättyy tällä viikolla. Järvi-Meriwikiin voi edelleen kirjata levähavaintoja, joko kirjautumalla palveluun tai älypuhelimeen ladattavan Havaintolähetti-sovelluksen kautta: www.jarviwiki.fi/havaintolahetti.

Linkkejä:

Lisätietoja:

Ylitarkastaja Sanna Kipinä-Salokannel
puh. 0295 022 879

 

Kuva: Meri syyskuussa. © Sanna Kipinä-Salokannel