Julkaistu: 8.9.2022

Tämän tiedon on tuottanut ELY-keskus

Leväseurannan loppumetreillä sinilevää enää muutamalla havaintopaikalla Lounais-Suomessa (Varsinais-Suomi, Satakunta)

Syksyisen sään myötä sinilevähavainnot ovat selvästi vähentyneet kuluneella viikolla Lounais-Suomessa. Leväkukintoja havaittiin tyynissä sisälahdissa. Sisävesissä levätilanne on pääosin hyvä.

Sinileviä havaittiin Varsinais-Suomen ELY-keskuksen vakiohavaintopaikoilla vain neljällä vesialueella. Merivesien runsaammat kukinnot keskittyivät suojaisiin sisälahtiin. Väli- ja ulkosaaristossa levää ei enää näkynyt. Sisävesissä levätilanne on rauhoittunut entisestään. Levää havaittiin enää kahdella järvellä ja niissäkin levämäärät olivat vähäisiä. Suomen Rotarien ylläpitämillä havaintopaikoilla sinilevähavainnot ovat vähentyneet vastaavalla tavalla.

Vesien viilentyessä sinileväkukinnot vähenevät. Paikallisia, runsaitakin kukintoja voi esiintyä vielä syyskuussa tyynillä vesialueilla. Luonnonvesissä kannattaa edelleen seurata levätilannetta silmämääräisesti ennen uimista.

Valtakunnallinen sinileväseuranta jatkuu syyskuun loppuun asti. Varsinais-Suomen ELY-keskukseen voi kuitenkin edelleen ilmoittaa runsaista sinilevähavainnoista numeroon 0295 022 530. Myös Järvi-Meriwikiin voi kirjata levähavaintoja, joko kirjautumalla palveluun tai älypuhelimeen ladattavan Havaintolähetti-sovelluksen kautta: www.jarviwiki.fi/havaintolahetti

Linkkejä:

Lisätietoja:

Ympäristöasiantuntija Suvi Kiviluoto, puh 0295 022 088
Ylitarkastaja Sanna Kipinä-Salokannel, puh 0295 022 879

Kuva: © Suvi Kiviluoto