Julkaistu: 29.1.2020

Tämän tiedon on tuottanut Suomen ympäristökeskus

Lapissa lunta tavallista enemmän, suurten hallien kattorakenteita tarkkailtava

Lapissa lunta on ajankohtaan nähden poikkeuksellisen paljon, paikoin yli 200 kiloa neliömetrillä. Suurten hallien kattorakenteita on tarkkailtava aktiivisesti, koska niissä piilevät rakennevirheet alkavat tyypillisesti ilmetä maaston lumikuorman kasvaessa noin 100 kiloon neliömetrillä. Lapissa (Kittilä-Ivalo) ja osin myös Hyrynsalmi-Kuusamo alueella lumikuorma on ajankohtaan nähden poikkeuksellisen suuri, yli 200 kiloa neliömetrillä.

Lumikuorma lähentelee Lapissa jo nyt koko vuoden tyypillistä maksimimäärää, ja lisää on tulossa. Kevättalven aikana lunta sataa vielä 50-100 kiloa neliömetrille.

”Nyt ollaan jo tavanomaisissa talven maksimi lukemissa, mutta mikäli lunta tulee loppukeväästä normaali määrä lisää, niin silloin lumikuorma on mittaushistorian suurin. Nyt on erittäin hyvä ajankohta keventää hallien lumikuormaa”, toteaa Syken johtava hydrologi Bertel Vehviläinen.

Kattojen rakennevirheitä voi löytyä muun muassa urheiluhalleilta, suurilta kaupoilta, ratsastusmaneeseilta, teollisuusyritysten ja maatalouden tuotantorakennuksilta sekä kuplahalleilta.

”Suurten hallien ja maneesien omistajien on tarkkailtava aktiivisesti lumikuormaa ja rakennuksen kantavien rakenteiden kuntoa. Tarvittaessa on huolehdittava lumen poistosta katoilta ammattilaisten avulla. Nyrkkisääntönä on, että suuren hallin katolla oleva 50 cm lumikerros pitää poistaa”, korostaa johtava hydrologi Bertel Vehviläinen.

Pientalojen riskinä katolta putoava lumi ja sen pudottaminen

Pientalojen katot kestävät tyypillisesti hyvin suuretkin lumikuormat. Niissä suurin riski on katolta putoava lumi sekä henkilövahingot. Kiinteistön omistajien tulee varmistaa, ettei katolta pääse putoamaan lunta tai jäätä ihmisten päälle. Omakoti-, rivi- ja pientalojen katoille ei tule mennä ilman kunnollisia turvavarusteita.

Lisätietoja

Johtava hydrologi Bertel Vehviläinen, Suomen ympäristökeskus Syke, puh. 0295 251 731, etunimi.sukunimi@ymparisto.fi

Hydrologi Jari Uusikivi, Suomen ympäristökeskus Syke, puh. 0295 251 718, etunimi.sukunimi@ymparisto.fi