Julkaistu: 4.8.2022

Tämän tiedon on tuottanut ELY-keskus

Kuusen suopursuruoste värjää vesiä Pohjois-Pohjanmaalla, sinilevähavaintoja vähän

Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskukseen on tullut Koillismaan ja Iin alueelta ilmoituksia sateen jälkeen vesistöihin ilmestyneistä ruskeista, kellertävistä tai ruosteenpunaisista pintalautoista.  Lauttojen on epäilty olevan turvetta tai sinilevää. Samaan aikaan on havaittu kuusten uusien vuosikasvustojen kellastuneen laajalla alueella, mikä viittaa kuusen suopursuruostesienen itiöiden aiheuttamiin pintalauttoihin. Sateen jälkeen itiöpölyä näkyy muuallakin kuin vesistöissä esim. rapakoissa ja sadeveden keräysastioissa. Suopursuruostesientä esiintyy eniten heinäkuun lopulta elokuulle. Määrä vaihtelee eri vuosina. Esiintymät voivat olla myös hyvin paikallisia.

Nimensä mukaisesti suopursuruoste talvehtii rihmastona suopursussa ja siirtyy kesän alussa kuusen vastapuhjenneisiin neulasiin. Heinäkuun puolivälissä tartunnan saaneet neulaset alkavat kellastua, kun niihin ilmestyy helmi-itiöpusseja. Vesisateet ja tuuli ravistelevat itiöt vesien pinnoille ajelehtiviksi lautoiksi. Ruostesienen itiöt ovat vettä kevyempiä ja voivat muodostaa vesiin jopa satojen metrien pituisia lauttoja. Vedessä itiöiden ympärille muodostuu ohut hyytelömäinen vaippa, johon tarttuu helposti myös muita veden pinnassa olevia roskia, levää, vesikasvinkappaleita, siitepölyä jne. Itiölautat hajoavat muutamassa päivässä.

Suopursuruoste on ihmiselle vaaraton. Runsaasti itiöitä sisältävä uimavesi saattaa kuitenkin aiheuttaa uimarille samanlaisia oireita kuin siitepölylautat. Uimarin kannattaa välttää paksuinta lautta-aluetta. Allergiaoireilta voi välttyä huuhtomalla itsensä puhtaalla vedellä uinnin jälkeen.

Sinilevähavaintoja vähän

Sinilevätilanne Pohjois-Pohjanmaan valtakunnallisen leväseurannan havaintopaikoilla on rauhallinen. Viime viikkoina vähäisiä sinileväsamentumia on havaittu 2–3 havaintopaikalla, mikä on vähemmän kuin vastaavana ajankohtana vuosina 1998–2021. Vaalan Rokuanjärvessä on ollut runsaasti tai erittäin runsaasti sinilevää jo kuukauden ajan. Rokuanjärvi näkyy Kainuun ELY-keskuksen sinileväseurannan havaintopaikoissa. Valtakunnallinen sinileväseuranta jatkuu syyskuun loppuun.

Lisätietoja

Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus, biologi Mirja Heikkinen, puh.  0295 038 315, etunimi.sukunimi@ely-keskus.fi

Linkit

Sinilevätilanne – Järvi-meriwiki (jarviwiki.fi)

 

Kuva: Kuusen suopursuruostetta rantavedessä. Kuvaaja Reima Leinonen.