Julkaistu: 27.6.2024

Tämän tiedon on tuottanut ELY-keskus

Keski-Pohjanmaalla ja Etelä-Pohjanmaalla sinilevähavaintoja järvissä (Pohjalaismaakunnat)

Keski-Pohjanmaalla Vetelin Räyringinjärvellä on havaittu runsaasti sinilevää. Etelä-Pohjanmaalla Ähtärin Ähtärinjärvellä havaittu hieman ja Peränteenjärvellä runsaasti sinilevää. Myös Alajärvellä on havaittu runsaasti sinilevää. Pohjalaismaakuntien merialueilla ei ole toistaiseksi lainkaan havaintoja. Tiedot koskevat sinileväseurannan virallisia havaintopisteitä ja sinilevän esiintyminen on hyvin paikallista, sekä säätilan myötä muuttuvaa.

Suomen ympäristökeskuksen viime viikolla 20.6. julkaiseman tiedotteen mukaan valtakunnallinen sinilevätilanne Suomenlahden merialueilla on tavallista huonompi alkukesän lämpimyyden vuoksi. Selkämerellä, Saaristomerellä ja Ahvenanmerellä ei laajoja sinileväesiintymiä ole havaittu.  Sisävesillä levähavaintoja on tullut etenkin Etelä- ja Keski-Suomessa, mutta tilanne on tyypillinen ajankohtaan nähden.

Kuluneen viikon sää on ollut pääosin poutaista ja lämmintä Pohjanmaalla, Keski-Pohjanmaalla ja Etelä-Pohjanmaalla. Loppuviikosta on odotettavissa Ilmatieteen laitoksen mukaan lähipäivien hellelukemia alhaisempaa, mutta yli 20 °C. Pintavesien lämpötilat vaihtelevat 17–20°C tuntumassa, mutta tulevat todennäköisesti nousemaan lähipäivien aikana, mikä voi lisätä sinilevän esiintymistä.

Tyyni, aurinkoinen ja lämmin sää saavat sinileväkukinnat runsastumaan ja nousemaan vesipatsaasta vedenpintaan. Vähäinen sinilevämäärä esiintyy vedessä vihertävinä tai kellertävinä hiukkasina ja rannalle ajautuessaa muodostaa kapeita leväraitoja. Jos sinilevää on runsaasti, tyynellä säällä muodostuu levälauttoja. Tuulinen sää voi vaikeuttaa sinilevän havaitsemista, koska tuuli hajottaa lautat ja hiukkaset sekoittuvat veden eri kerroksiin.

Ennen veteen kastautumista tai sen käyttöä on hyvä tarkkailla vettä mahdollisten leväesiintymien varalta. Jos vedessä on havaittavissa vihertäviä hiukkasia tai vihreäksi värjäytynyttä vettä, voi suorittaa vesilasitestin. Sinilevä nousee seisahtuneessa vedessä noin tunnin kuluessa veden pinnalle. Myös kepillä voi testata, onko kyseessä sinilevä. Jos levä jää roikkumaan keppiin, kyseessä on jokin muu levä, sinilevä ei taas tartu keppiin roikkumaan. Aina on hyvä noudattaa erityistä varovaisuutta, eikä vettä tule käyttää sauna-, kastelu tai pesuvetenä, jos epäilee siinä olevan sinilevää. Erityisesti pienet lapset ja lemmikkieläimet on syytä pitää poissa leväpitoisen veden lähettyviltä. Sinileväpitoinen vesi saattaa aiheuttaa muun muassa iho-oireita, silmien ärsytystä ja pahoinvointia.

Ajankohtaiset tiedot levätilanteesta löytyvät Järvi-Meriwikistä (www.jarviwiki.fi), jonne myös kansalaiset voivat tallentaa omia havaintojaan. Havaintolähetti-sovelluksella havainnon tallentaminen onnistuu helposti myös puhelimella. Sinilevähavainnoista voi myös ilmoittaa Etelä-Pohjanmaan ELY-keskuksen leväseurantapuhelimen numeroon 0295 027 990.

Lisätietoja:

Leväseurantapuhelin 0295 027 990

Järviwiki www.jarviwiki.fi

Kuva: Sinilevähiukkasia vedessä © Niina Hyttinen