Julkaistu: 20.6.2023

Tämän tiedon on tuottanut ELY-keskus

Kesän vesitilanne näyttää lupaavalta Pirkanmaalla – sateiden määrä voi vaikuttaa

Vähäsateisesta keväästä huolimatta suuret säännöstellyt järvet ovat pääosin saavuttaneet kesäkorkeutensa Pirkanmaalla. Suurilla säännöstelemättömillä järvillä veden pinta voi olla hieman keskiarvon alapuolella.

Pirkanmaan vesitilanteessa on hyviä uutisia, kun juhannus lähestyy. Säännöstellyt suuret järvet ovat pääosin saavuttaneet kesäkorkeutensa. Kevään vähäsateisuudesta huolimatta järvien vedenkorkeudet on saatu hyvälle tasolle. Suurilla säännöstelemättömillä järvillä veden pinta voi olla vuodenaikaan nähden hieman pitkän ajan keskiarvon alapuolella.

– Alustavat ennusteet viittaavat siihen, että Pirkanmaan suurilla järvillä olosuhteet ovat koko kesän ajan optimaaliset veneilijöitä, uimareita ja muita virkistyskäyttäjiä ajatellen, kertoo vesitalousasiantuntija Simo Ylönen Pirkanmaan ELY-keskuksesta.

Kesällä mahdollisesti kuivaa

Ennusteiden mukaan tulevasta kesästä voi tulla paikoin vähävetinen. On kuitenkin tärkeää huomata, että pitemmän ajan ennusteissa on aina epävarmuutta ja vuosien välillä voi olla eroja. Säännöstellyillä järvillä kuivuuteen on luonnontilaisia helpompi varautua hidastamalla vedenpinnan luontaista laskua kesän mittaan.

– Kesän sateiden määrä vaikuttaa ratkaisevasti vesitilanteeseen, ja säännöstellyillä järvillä reagoidaan muuttuviin olosuhteisiin säätämällä järvistä lähteviä vesimääriä, sanoo vesitalousasiantuntija Niko Nurhonen Pirkanmaan ELY-keskuksesta.

Paras uimakausi menossa

Pirkanmaan järvien lämpötilat alkavat olla jo uimareille houkuttelevia.

– Järvien lämpötilat nousevat, ja juhannukseen mennessä uimakelit näyttävät erittäin lupaavilta. Kannustamme kaikkia nauttimaan Pirkanmaan kauniista vesistöistä ja muistamaan vesiturvallisuuden, toteaa vesitalousasiantuntija Tommi Mäkinen Pirkanmaan ELY-keskuksesta.

Kokonaisuudessaan Pirkanmaan vedenkorkeuden tilanne on vähintäänkin hyvässä kunnossa kesää varten. Viranomaiset seuraavat kuitenkin tilannetta ja tiedottavat mahdollisista muutoksista.

Taulukossa on esitetty Pirkanmaan järvien vedenkorkeudet 19.6.2023 ja suluissa on esitetty erotus pitkän ajan keskiarvoon. Korkeudet ovat metrejä merenpinnasta (N2000-korkeusjärjestelmässä).

19.6.2023

 

 

Korkeus merenpinnasta

 

 

N2000 +m

Näsijärvi, Tampere (s)

95,79 (-0,02)

Pyhäjärvi, Näppilä (s)

77,57 (+0,01)

Vanajavesi, Toijala (s)

79,98 (+0,03)

Kyrösjärvi (s)

83,67 (-0,08)

Kukkia, Pälkäne (lt)

86,96 (-0,05)

Längelmävesi, Kaivanto (lt)

84,55 (-0,03)

Keurusselkä (lt), Mänttä

106,01 (-0,06)

Kitusjärvi, Virrat (lt)

116,44 (-0,18)

Tarjannevesi, Visuvesi (lt)

96,53 (-0,31)

Toisvesi (lt)

98,46 (+0,05)

Lisätietoja:

Pirkanmaan järvien lämpötiloja (ymparisto.fi)

Vedenkorkeudet vesi.fi-palvelussa (vesi.fi)

 

Pirkanmaan ELY-keskus:

Vesitalousasiantuntija Simo Ylönen
p. 0295 036 171

vesitalousasiantuntija Tommi Mäkinen
p. 0295 036 116

Vesitalousasiantuntija Niko Nurhonen
p. 0295 036 103

Sähköpostiosoitteet ovat muotoa etunimi.sukunimi@ely-keskus.fi

 

Seuraa meitä Twitterissä:

www.twitter.com/pirvesi (Vesiasiat Pirkanmaalla)
www.twitter.com/pirkanmaanely (Pirkanmaan ELY-keskus)

 

Kuva: Uimavedet ovat lämpenemässä Pirkanmaalla. Kuva on Viikinsaaren edustalta Pyhäjärveltä. © Salla Taskinen