Julkaistu: 12.6.2020
Tämän tiedon on tuottanut ELY-keskus
Kesän 2020 leväseuranta alkoi Keski-Suomessa
Valtakunnallinen ja maakunnallinen kesän 2020 leväseuranta on käynnistynyt. Keski-Suomen järvien viikoittaisissa seurantapaikoissa ei ole toistaiseksi havaittu sinilevää.
Keski-Suomessa viikoittaista seurantaa jatketaan 14:llä järvellä ympäri maakuntaa. Havaintotiedot julkaistaan Järviwiki -verkkopalvelussa (www.jarviwiki.fi) torstaisin. Viikkoseuranta jatkuu syyskuun loppuun asti.
Asiantuntijoiden levätilannetietojen lisäksi Järviwikiin kootaan yleisön levähavaintoja. Järviwiki -palvelu on kaikkien käytössä. Epäilyttävistä levähavainnoista voi lähettää ilmoituksia ja kuvia myös ELY-keskukseen, asiantuntijoidemme yhteystiedot löytyvät tiedotteen lopusta.
Kesän levätilanteen ennustaminen
Tulevan kesän levätilannetta on vaikea ennustaa. Pitkään jatkuva lämmin ja tyyni sää voi lisätä sinilevien esiintymistä, mutta leväkukinnan voimakkuudessa voi esiintyä ajallista ja paikallista vaihtelua.
Suomen vesistöjen levätilanteeseen ja leväennusteisiin (arvioitu a-klorofyllin eli kasviplanktonin kokonaismäärän pohjalta) maakuntajärville voi tutustua osoitteessa
http://www.ymparisto.fi/fi-FI/Vesi/Vesitilanne_ja_ennusteet/Levatilanne.
Runsasleväisen veden kanssa on syytä olla varovainen
Osa sinilevistä tuottaa ihoa ärsyttäviä yhdisteitä sekä hermo- tai maksamyrkkyjä, jotka aiheuttavat erilaisia oireita.
─ Etenkin voimakasta leväkukintaa havaittaessa vettä ei tule käyttää pesuvetenä tai syötävien vihannesten kasteluvetenä, eikä lapsia tai kotieläimiä tule päästää veteen, limnologi Arja Koistinen Keski-Suomen ELY-keskuksesta huomauttaa.
Runsasleväisessä vedessä uimista tulee välttää. Herkkäihoiset ja allergiset voivat saada silmä- tai iho-oireita lievimmistäkin leväesiintymistä. Jos epäilet uineesi sinileväisessä vedessä, tulee uinnin jälkeen peseytyä puhtaalla vedellä. Kun levää ei näy vedessä, voi uimaan taas mennä.
Erityisen haitallista on käyttää sinileväpitoista vettä löylyvetenä, sillä silloin myrkyt kulkeutuvat hengitysteiden kautta suoraan elimistöön. Veden käyttöä löylyvetenä tuleekin välttää, jos yhtään epäilee vedessä olevan sinilevää. Talousvedeksi järvivettä ei suositella.
Muita vedessä esiintyviä ilmiöitä
Myös siitepöly saattaa värjätä vettä. Siitepöly on väriltään kellertävää ja se on usein sekoittuneena koko vesipatsaaseen, kun taas leväkukinnat esiintyvät veden pinnalla.
Vastaavasti limalevä tuntuu uimarin iholla saippuamaiselta kalvolta, joka kuivuessaan kiristää ihoa ja saattaa aiheuttaa voimakasta kutiavaa punoitusta uinnin jälkeen. Tämä levä ei ole myrkyllinen. Limalevää esiintyy yleensä humusvesissä.
Suopursuruoste voi puolestaan runsaana ollessaan tehdä ruskean / oranssinruskean lautan veden pinnalle. Herkemmille ihmisille se voi aiheuttaa siitepölyn tapaisia oireita.
Veden alta paljastuneessa vähävetisessä rantavyöhykkeessä voi esiintyä myös öljymäinen, sateenkaaren väreissä hohtava kalvo. Mikäli kalvo ei suorastaan haise öljylle, voi kyseessä olla rautabakteerien aiheuttama ilmiö.
Syksyisin puolestaan kalastajia saattaa haitata verkkoihin runsaana kertyvä ja vihreä limamainen koristelevä. Vuoden 2019 syksyllä kalastajien verkkoihin kertyi poikkeuksellisen runsaasti piileviä, jotka lisäsivät verkkojen painoa melkoisesti kalansaaliiden sijaan.
Lisätietoja:
Limnologi Arja Koistinen, p. 0296 024 760
Limnologi Katja Leskisenoja, p. 0295 024 965