Julkaistu: 10.6.2021

Tämän tiedon on tuottanut ELY-keskus

Järvivesi on tavallista lämpimämpää – sinileviä havaittiin kolmella järvellä (Pirkanmaa)

Leväseurannassa on havaittu sinilevää kolmella pirkanmaalaisjärvellä. Järvivesien pintalämpötila poikkeaa usealla mittauspisteellä jopa 4–5 astetta ajankohdan keskiarvosta.

Pirkanmaalla havaittiin viikolla 23 vähän sinileviä kolmella valtakunnallisen leväseurannan havaintopaikalla, Nokian Tottijärvessä, Sastamalan Houhajärvessä ja Kangasalan Kirkkojärvessä.

Veden paha haju voi johtua monesta syystä

Monet levät kuten kulta-, pii- ja sinilevät aiheuttavat veteen hajuhaittoja. Kultalevät viihtyvät suhteellisen puhtaissa ja viileissä järvivesissä ja saavat veden haisemaan kalalle. Sinilevät haisevat ummehtuneelle maalle tai jopa antibiooteille. Alkukesästä vedenpinnalla on runsaasti erityisesti männyn siitepölyä. Rannalle kasaantuessaan ja mädäntyessään myös siitepöly haisee pahalle.

Järvivesi keskimääräistä lämpimämpää Pirkanmaalla

Pintaveden lämpötila oli 9. kesäkuuta Virtain Kitusjärvessä 20,2 °C (poikkeama vuosittaisesta keskiarvosta +4,2 °C), Längelmäveden Kaivannossa 20,4 °C (poikkeama vuosittaisesta keskiarvosta +4,8 °C) ja Näsijärven Kyrönlahdessa 20,2 °C (poikkeama vuosittaisesta keskiarvosta +5,5 °C).

Pintaveden lämpötilaa mitataan vain avovesikaudella. Se mitataan perinteisesti aamuisin kello 8 vedenkorkeuden mittauspaikkojen läheisyydestä, 20 cm pinnasta alaspäin. Lämpötilat edustavat kyseistä paikkaa ja ovat siten ohjeellisia, eikä niitä voi yleistää koskemaan laajoja alueita. Pääosa asemista on automaattisia. Pintaveden lämpötiloja on tallennettu lisäksi Järviwikiin.

Järviwiki.fi:

Yhteyshenkilöt

ylitarkastaja Anu Peltonen, puh. 0295 036 367
Sähköposti on muotoa etunimi.sukunimi@ely-keskus.fi