Julkaistu: 12.5.2020

Tämän tiedon on tuottanut ELY-keskus

Huhtikuu oli Pohjois-Karjalassa tavanomaista viileämpi ja vähäsateinen

Vedenpinnat korkealla

Ilmatieteen laitoksen mukaan huhtikuun keskilämpötila oli Pohjois-Karjalan maakunnassa vajaan asteen verran keskimääräistä viileämpi. Maakunnan sadekertymä jäi hieman tavanomaista pienemmäksi. Huhtikuun sademäärä oli 31 mm, kun keskimäärin huhtikuussa sataa 35 mm.

Lunta oli kuukauden viimeisenä päivänä maakunnassa ainoastaan varjoisissa ja suojaisissa paikoissa. Lumen vesiarvo (mm) vaihteli Pohjois-Karjalan ELY-keskuksen mittauspisteissä Kontiolahdella, Koitajoella ja Jänisjoella välillä 28–101 mm. Keskimäärin huhtikuun lopun lumen vesiarvo näissä pisteissä on 38 mm.

Järvien vedenkorkeudet olivat huhtikuun lopussa yleisesti tavanomaista ylempänä. Ruunaan vedenkorkeus oli huhtikuun lopussa 8 cm ja Viinijärven 12 cm ajankohdan keskiarvoa ylempänä.

Orivesi-Pyhäselän vedenkorkeus nousi 6 cm huhtikuun aikana ollen huhtikuun viimeisenä päivänä 33 cm tavanomaista ylempänä. Pielisen vedenkorkeus oli huhtikuun lopussa 46 cm ajankohdan pitkäaikaista keskiarvoa ylempänä.

Kajoonjärven vedenkorkeus oli muista poiketen 9 cm ajankohdan keskiarvoa alempana.

Suomen ympäristökeskuksessa laaditun ennusteen mukaan Orivesi-Pyhäselän vedenkorkeus jatkaa nousua, jota kertyy toukokuun loppuun mennessä 10 cm. Ilman suuria sateita vedenkorkeus pysyy kuitenkin normaalivyöhykkeen sisällä.

Pielisen vedenkorkeus on ollut sateisen talven johdosta poikkeuksellisen korkealla ja lumen vesiarvo on valuma-alueella keskimääräistä suurempi. Tämän vuoksi Kaltimon voimalaitokselta on huhtikuun alussa aloitettu lisäjuoksutukset Pielisen kevättulvahuipun alentamiseksi. Pielisen vedenkorkeus on nyt vajaat 20 cm alempana kuin luonnonmukaisessa tilanteessa. Vedenkorkeuden ennustetaan nousevan 40-80 cm toukokuun loppuun mennessä. Mikäli sää jatkuu sateisena, voi vedenkorkeus jatkaa nousua vielä kesäkuunkin aikana.

Pielisjoen keskivirtaama oli huhtikuussa lähes kaksinkertainen ja Lieksanjoen lähes puolitoistakertainen. Koitajoessa vettä virtasi huhtikuussa yli kaksinkertainen määrä. Pienempien jokien huhtikuun keskivirtaamat vaihtelivat suuresti. Esimerkiksi Jänisjoen virtaama Ruskeakoskella oli huhtikuussa puolitoistakertaa normaalia suurempi. Saramojoella Roukkajankoskella vettä virtasi huhtikuussa lähes normaali määrä, kun taas Höytiäisen kanavalla Puntarikoskella vain kolmannes tavanomaisesta määrästä.

Huhtikuun lopussa olivat pohjavedenkorkeudet Pohjois-Karjalan ELY-keskuksen mittauspisteissä Kontiolahden Jakokoskella ja Jaamankankaalla sekä Ilomantsin Kuuksenvaarassa 1–78 cm ajankohdan keskiarvoa ylempänä. Nurmeksen Juutilankankaan pohjavesiasemalla pohjavedenkorkeus oli 3 cm ajankohdan keskiarvoa alempana. Routaa havaintopisteissä oli enää muutama sentti, kun sitä normaalisti on keskimäärin 7 cm.

Orivesi-Pyhäselän selkävedet vapautuivat jäistä 28. päivä huhtikuuta, noin viikon etuajassa.

Pielisellä jäähavaitsija ei päässyt enää huhtikuun viimeisenä päivänä jäänpaksuuden mittauspisteelle.

Tilasto-osa (pdf)

Lisätietoja

Vesitaloussuunnittelija Esa Päivinen, puh. 0295 026 218, esa.paivinen(at)ely-keskus.fi
Tulvatilanne: vesitalousasiantuntija Teppo Linjama, puh. 0295 026 199, teppo.linjama(at)ely-keskus.fi