Julkaistu: 6.8.2020

Tämän tiedon on tuottanut ELY-keskus

Heinäkuu oli Pohjois-Karjalassa tavanomaista sateisempi ja viileämpi

Pohjois-Karjalan vesistössä useimpien järvien ja jokien vesitilanne on ajankohtaan nähden varsin tavanomainen. Heinäkuun sademäärä oli lähes kaksinkertainen verrattuna keskimääräiseen heinäkuun sadantaan, mutta kun alkukesä oli vähäsateinen, on koko kesän tähänastinen sademäärä vain hieman keskimääräistä suurempi.

Pohjois-Karjalassa satoi heinäkuussa 141–165 mm, kun tavallisesti sataa noin 77 mm. Erityisesti kuukauden puolivälin poutajakson jälkeinen matalapaine 22.–26. päivä toi mukanaan runsaita sateita. Esimerkiksi Tohmajärvellä jakson sademääräksi mitattiin 80 mm.

Ilmatieteen laitoksen tilastojen mukaan heinäkuu oli Pohjois-Karjalassa asteen verran tavanomaista viileämpi. Esimerkiksi Valtimolla mitattiin heinäkuun keskilämpötilaksi 15,4 astetta, kun se tavallisesti on 16,4 astetta. Vastaavasti Joensuun lentoasemalla mitattiin heinäkuun keskilämpötilaksi 16,1 astetta, kun pitkän ajan keskiarvo on 17,2 astetta.

Maakunnan järvien vedenkorkeudet olivat heinäkuun lopussa yleisesti ajankohdan keskitason tuntumassa. Pielisen vedenkorkeus on lähellä ajankohdan keskitasoa ja kesälle tyypilliseen tapaan hitaassa laskussa. Vedenkorkeus on palautettu kevään poikkeusjuoksutusten jälkeen luonnontilaiselle tasolle. Ennusteen mukaan vedenkorkeus laskee elokuun aikana 5–15 cm.

Orivesi – Pyhäselän vedenkorkeus on enää joitakin senttejä ajankohdan keskiarvon yläpuolella, oltuaan keväällä ajankohtaan nähden hyvin korkealla. Ennusteen mukaan Orivesi-Pyhäselän pinta laskee elokuun loppuun mennessä 5–15 cm, pysyen ajankohdan keskitason tuntumassa.

Pielisjoen keskivirtaama oli heinäkuussa 83 %, Koitajoen 85 % ja Lieksanjoen 87 % normaalista. Pienempien jokin keskivirtaamat olivat yleisesti keskimääräisen tuntumassa. Ainoastaan Saramojoella Roukkajankoskella vettä virtasi vain puolet normaalista määrästä.

Pohjois-Karjalan ELY-keskuksen mittauspisteissä Kontiolahden Jaamankankaalla, Ilomantsin Kuuksenvaarassa ja Nurmeksen Juutilankankaalla pohjavedenkorkeus oli 10–16 cm ajankohdan keskiarvoa ylempänä. Kontiolahden Jakokosken mittauspisteessä pohjavesi oli vastaavasti 5 cm keskiarvoa alempana.

Pintaveden lämpötila oli heinäkuun lopussa Pielisellä Nurmeksen laivarannassa 17,7 °C ja Pielisjoella Joensuun kanavassa 19,2 °C. Tänään 5. päivä elokuuta, Pielisen pintavesi on 19,2 °C ja Pielisjoen 19,1 °C.  Molemmissa mittauspisteissä pintaveden lämpötila on tavanomainen.

Lisätietoja
Vesitaloussuunnittelija Esa Päivinen puh. 0295 026 218, esa.paivinen(at)ely-keskus.fi