Julkaistu: 18.6.2020

Tämän tiedon on tuottanut Suomen ympäristökeskus

Valtakunnallinen leväkatsaus 18.6.2020: Juhannusviikolla sinileväesiintymät runsastuneet

Juhannusviikolla sinilevää on alkanut esiintyä lisääntyvissä määrin sekä järvillä että Etelä- ja Lounais-Suomen merialueilla. Kesäkuun poikkeuksellisen lämpimät ilmat ovat aikaistuttaneet sinileväesiintymiä paikallisesti järvillä, kun taas merialueilla tilanne on ajankohtaan nähden tyypillinen. Rannoilla esiintyy edelleen paikoittain myös runsaasti havupuiden kellertävää siitepölyä, joka näyttää erehdyttävästi sinilevältä.

Järvillä sinilevää edellisviikkoa enemmän

Sisävesillä sinilevää on havaittu 27:llä valtakunnallisen leväseurannan havaintopaikalla. Vain yhdellä havaintopaikalla sinilevää on esiintynyt runsaasti. Kansalaisilta on saatu Järvi-meriwikiin 27 lisähavaintoa sinilevätilanteesta, joista kymmenessä on havaittu sinilevää.

”Kesäkuun hyvin lämmin ajanjakso on aikaistanut sinilevän esiintymistä järvillä, ja lämpimän sään jatkuessa sinilevien pintaesiintymät voivat lähipäivinä edelleen runsastua. Suurimmassa osassa maata sinilevätilanne on kuitenkin ajankohdalle tyypillinen. Pintavedessä voi edelleen esiintyä myös havupuiden kellertävää siitepölyä”, kertoo erikoistutkija Kristiina Vuorio Suomen ympäristökeskuksesta.

Järvissä pintavesien lämpötilat ovat poikkeuksellisen lämpimän jakson seurauksena ajankohdan pitkäaikaista keskiarvoa 3-6 astetta lämpimämpiä. Etelä- ja Keski-Suomessa pintalämpötilat ovat monissa järvissä 18-24 astetta. Lapissa pintaveden lämpötilat ovat pääosin 10-19 astetta.

Merialueilla vallitsee tyypillinen alkukesän levätilanne

Juhannusviikolla Suomen Etelä- ja Lounaisrannikolla on paikoin havaittu hieman sinilevää. Suomenlahden ja Saaristomeren rannikolla on myös ollut yksittäisiä paikallisia runsaita sinileväesiintymiä. Avoimella keskisellä Suomenlahdella on havaittu sinilevän pintakukintaa, laajoja tai runsaita lauttoja ei sen sijaan ole esiintynyt. Niin avomerellä kuin rannoillakin esiintyy edelleen myös paikoin runsaasti männyn siitepölyä, joka veden pinnalla näyttää erehdyttävästi sinilevältä.

”Vaikka sinilevät ovat paikoin runsastuneet edellisviikosta, tilanne on edelleen alkukesälle tavanomainen. Runsaimmin sinileviä esiintyy Itämerellä yleensä vasta juhannuksen jälkeen, heinä- ja elokuussa. Sääolosuhteet vaikuttavat suuresti sinilevien runsastumiseen, joten tyynellä säällä ja veden lämmetessä paikallinen sinileväkukinta voi kehittyä suhteellisen nopeastikin”, kertoo tutkija Heidi Hällfors Suomen ympäristökeskuksesta.

Merivesi on kesäisten säiden myötä lämmennyt viime viikosta. Meriveden lämpötila vaihtelee nyt Suomea ympäröivillä merialueilla 9 ja 20 asteen välillä.

image001-5.png

Ilmoita levähavaintosi Järvi-meriwikiin

Suomen ympäristökeskuksen ylläpitämässä Järvi-meriwikissä jokaisella on mahdollisuus perustaa oma havaintopaikka ja tallentaa sille levähavaintoja järviltä ja rannikkoalueilta. Myös yksittäisiä havaintoja voi lähettää eri vesistöillä liikkuessaan. Havainnot voi toimittaa älypuhelimissakin toimivan Havaintolähetti-sovelluksen avulla. Ilmoitetut havainnot näkyvät valtakunnallisella levätilannekartalla ja tukevat valtakunnallista levätilanteen arviointia. Myös havainnot siitä, että sinilevää ei ole, ovat tärkeitä.

Järvi-meriwiki on verkkopalvelu, jota tuotetaan viranomaisten ja kansalaisten yhteistyöllä. Palvelusta löytyvät perustiedot kaikista yli hehtaarin kokoisista järvistämme ja Itämeren eri alueet. Käyttäjät voivat jakaa palvelussa muun muassa valokuvia ja muita havaintoja.

Uimarantojen sinilevätilannetta seuraavat kunnat ja kaupungit, joten runsaasta sinileväesiintymästä uimarannalla kannattaa ilmoittaa kyseisen kunnan terveydensuojeluviranomaisille.

Sinilevähavainnot myös Itämeri.fi-palvelussa

Tänä kesänä otetaan käyttöön myös Itämeri.fi-palvelun Levähavainnot-internetsivu. Kyseisellä Levähavainnot-sivulla esitettävä sinileväkartta yhdistää samaan näkymään Järvi-meriwikiin ilmoitetut sinilevähavainnot, Helsingin kaupungin uimarantojen sinilevähavainnot ja Suomen ympäristökeskuksen satelliittitulkintoihin perustuvat sinilevähavainnot viimeisten kolmen päivän ajalta.

Näin tunnistat sinilevän

Vähäinen määrä sinilevää näyttää vedessä vihreiltä tai kellertäviltä hiukkasilta. Rannalle voi ajautua kapeita leväraitoja. Runsas määrä sinilevää muodostaa tyynellä ilmalla veteen vihertäviä tai kellertäviä levälauttoja ja sitä kasautuu rantaveteen. Sinilevästä poiketen siitepölyä esiintyy veden pinnan lisäksi myös esimerkiksi laiturin tai pihakalusteiden päällä.

Jos levämassa hajoaa tikulla kokeiltaessa hippusina veteen, kyseessä voi olla sinilevä. Jos levä jää roikkumaan keppiin, kyseessä on jokin muu kuin sinilevä. Vesilasissa sinilevät nousevat pintaan vihertävinä hippusina noin tunnin kuluessa.

Sinileväinfo (pdf)

Leväseurannan havainnot viikolla 25 (15.6.2020-21.6.2020)

image003-3.png

Leväkukintojen riskiarvio

Sinileväkukintojen riski on Suomen merialueilla viime vuoden tapaan huomattava tai kohtalainen – lopullisen tilanteen ratkaisee kesän (Tiedote 4.6.2020)

Valtakunnallinen levätiedotus

Valtakunnallinen leväseuranta (Järvi-meriwiki)

Rotarien leväseurannan havaintopaikat

Itämeri.fi levähavaintosivu

Havaintolähetti

Näin teet sinilevähavainnon

Levätilanne kooste

Kuvia

Tarkan resoluution satelliittikuvien karttapalvelu (syke.f/tarkka)

Kerro mielipiteesi vesistöjen tilasta

EU-kansalaiskysely pyytää kansalaisten mielipiteitä vesistöjen tilasta ja sen parantamisesta

Lisätietoja

(Puhelimitse klo 13-15)

HUOM. Juhannuksena 19.-21.6. ei päivystystä. Asiantuntijat tavoitettavissa normaalisti 22.6. alkaen. Syken levätiedotus toivottaa kaikille hyvää juhannusta!

Sisävesiltä

Erikoistutkija Kristiina Vuorio, Suomen ympäristökeskus Syke, puh. 0295 251 757, etunimi.sukunimi@ymparisto.fi (18.6. saakka)

Tutkija Laura Härkönen, Suomen ympäristökeskus Syke, puh. 0295 251 009, etunimi.sukunimi@ymparisto.fi (22.6. alkaen)

Merialueilta

Sinilevätilanne merialueilla

Tutkija Heidi Hällfors, Suomen ympäristökeskus Syke, puh. 0295 251 114, etunimi.sukunimi@ymparisto.fi

Itämeren tila

Erikoistutkija Jouni Lehtoranta, Suomen ympäristökeskus Syke, puh. 0295 251 363, etunimi.sukunimi@ymparisto.fi

Viestintä

Viestintäharjoittelija Sini Harvo, Suomen ympäristökeskus Syke, puh. 0295 252 184, etunimi.sukunimi@ymparisto.fi

Kuva: Keskiviikon 17. kesäkuuta Sentinel-3-kuvassa Suomenlahdelta näkyy Suursaaren ympäristössä pinnassa oleva sinileväkukinta. Viipurinlahden edustalla ja itäisimmällä Suomenlahdella näkyvät vanat eivät ole sinilevää vaan siitepölyä. Sisältää muokattua Copernicus Sentinel -dataa, Syke (2020).

Kuva: Siitepölyä rantavedessä Laajasalon Killingholmassa. © Kristiina Vuorio/Syke.