Julkaistu: 20.7.2023

Tämän tiedon on tuottanut ELY-keskus

Etelä-Savossa tehty muutamia sinilevähavaintoja

Tämänhetkinen sinilevätilanne on rauhallinen Etelä-Savossa. Virallisista seurantapaikoista Launialan uimarannalla sekä Pitkäjärven uimarannalla Mikkelissä on havaittu hieman sinilevää. Kansalaishavaintoja sinilevästä on tehty muutamia.

Sinilevähavaintojen määrä on Etelä-Savossa laskenut edelliseen viikkoon (viikko 28) verrattuna. Kansalaishavaintoja sinilevästä on tehty Savonlinnassa Puruvedellä, Pieksämäellä Hiidenlammella sekä Puumalassa Pihlajavedellä.

Sinilevän määrää sääteleviä tekijöitä ovat erityisesti lämpötila sekä saatavilla olevat ravinteet. Myös tuuli voi hajottaa esiintymiä. Sinilevien määrä voi vastata olosuhteiden muutokseen nopeastikin, sillä ne ovat bakteereja ja lisääntyvät jakautumalla. Näin ollen sinilevätilanne voi vaihdella paljonkin viikoittain ja omien lähivesistöjen levätilannetta kannattaa seurata aktiivisesti.

Näin tunnistat sinilevän

Vähäinen määrä sinilevää näyttää vedessä vihreiltä tai kellertäviltä hiukkasilta. Rannalle voi ajautua kapeita leväraitoja. Runsas määrä sinilevää muodostaa tyynellä ilmalla veteen vihertäviä tai kellertäviä levälauttoja ja sitä kasautuu rantaveteen. Siitepöly voi helposti muistuttaa sinilevää, mutta levästä poiketen siitepölyä esiintyy veden pinnan lisäksi myös esimerkiksi laiturin tai pihakalusteiden päällä.

Sinilevän tunnistamisessa voi käyttää apuna keppi- tai lasitestiä. Jos levämassaa nostaa tikulla ja se hajoaa hippusiksi veteen, kyseessä voi olla sinilevä. Jos se puolestaan jää roikkumaan keppiin, kyseessä on jokin muu kuin sinilevä. Kun vettä seisottaa lasissa, sinilevä nousee pintaan vihertävinä hippusina noin tunnin kuluessa.

Sinilevät voivat tuottaa myrkkyjä, vältä leväpitoisen veden käyttöä

Osa sinilevistä tuottaa myrkyllisiä tai haitallisia yhdisteitä. Levien aiheuttamiin oireisiin lukeutuvat mm. iho-oireet tai silmien ärsyyntyminen, pahoinvointi ja vatsan oireet, tai flunssan kaltaiset oireet. Jos vedessä havaitaan sinilevää, vettä ei tule käyttää juoma- eikä löylyvetenä. Runsasleväisessä vedessä uimista ja vedellä peseytymistä tulisi myös välttää. Veteen ei myöskään pidä päästää pieniä lapsia eikä kotieläimiä, jotka saattavat niellä vettä vahingossa. Leväisestä vedestä pyydettyä kalaa voi syödä, kun ne huuhtelee huolella ennen perkaamista. Jos epäilet sinileväoireita, ota yhteyttä Myrkytystietokeskukseen p. 0800 147 111.

Levähavainnoista ilmoittaminen

Etelä-Savon ELY-keskus ottaa vastaan levähavaintoja Etelä-Savon maakunnan alueella. Ilmoituksia havainnoista voi tehdä sähköpostiosoitteeseen elyesa.levaryhma@ely-keskus.fi. Poikkeuksellisen runsaista levähavainnoista voi toimittaa näytteen myös analysoitavaksi Etelä-Savon ELY-keskukseen.

Kansalaiset voivat lisätä Järviwikiin myös omia levähavaintojaan haluamastaan paikasta sekä tietoa esimerkiksi pintaveden lämpötilasta ja vedenkorkeudesta. Havaintolähetti on älypuhelimissa toimiva verkkosivu, jonka avulla voi lisätä omia levähavaintoja Järvi-meriwikiin. Havaintolähetillä voi kirjata havaintoja myös muista veden ominaisuuksista, kuten lämpötilasta ja näkösyvyydestä. Havaintolähetin käyttö ei vaadi erillisen sovelluksen asentamista eikä edellytä pakollista kirjautumista.

Lisätietoja Etelä-Savon levätilanteesta ja sen seurannasta kesällä 2023:

Harjoittelija Maria Immonen, Etelä-Savon ELY-keskus
maria.immonen@ely-keskus.fi, p. 0295 024 251

Vesistöasiantuntija Pekka Sojakka, Etelä-Savon ELY-keskus
pekka.sojakka@ely-keskus.fi, p. 0295 024 233

Kuva: Maisema rannasta. © Maria Immonen.