Julkaistu: 16.2.2021

Tämän tiedon on tuottanut Suomen ympäristökeskus

Ekopaasto kutsuu mukaan vaalimaan vettä 17.2. alkaen

Suomen evankelis-luterilainen kirkko, Baltic Sea Action Group, HSY, Martat ja Syke tiedottavat

Ekopaasto-kampanja käynnistyy jälleen tuhkakeskiviikkona, joka tänä vuonna on 17.2. Jo kymmenettä kertaa järjestettävä kampanja jatkuu 3.4. saakka. Seuraavana päivänä juhlitaan pääsiäistä ja paaston päättymistä. Ekopaastossa innostetaan suomalaisia mukaan kestävän kehityksen huomioivaan elämäntapaan, joka samalla hillitsee myös ilmastonmuutosta.

Tänä vuonna Ekopaastossa vaalitaan vettä ja vesistöjämme, jotta myös tulevat sukupolvet voisivat nauttia puhtaista vesistöistä. Käytännön vinkkejä ja tietoa tarjoavat Baltic Sea Action Group, HSY, Martat, Suomen evankelis-luterilainen kirkko ja Suomen ympäristökeskus.

”Ympäristö, vedet ja luonto eivät tunne rajoja. Se, mitä teen kotona tai mökillä, vaikuttaa kokonaisuuteen”, Kirkkohallituksen yhteiskunnan ja kestävän kehityksen johtava asiantuntija Ilkka Sipiläinen summaa.

Jokainen voi arjen valinnoilla vaikuttaa vesistöjen puhtauteen

”Suomen ympäristökeskus haluaa kampanjassa nostaa esiin viime aikoina maailmanlaajuisesti paljon huolta herättäneen aiheen, roskaantumisen, ja erityisesti muovit sekä niiden mahdolliset ympäristövaikutukset. Ongelman ratkomiseen tarvitaan laajaa yhteistyötä erilaisten toimijoiden ja viranomaisten välillä, mutta haluamme tutkimustiedon avulla myös lisätä ihmisten tietoisuutta muovien ympäristövaikutuksista ja näin estää roskien päätymistä luontoon ”, tutkija Päivi Fjäder Suomen ympäristökeskuksesta sanoo.

”Tiedämme, että jokainen voi vaikuttaa sillä, mitä syö. Itämeren tilaan vaikuttaa, miten ruoka on tuotettu. Ruokakaupassa voit tehdä valintoja, jotka auttavat Itämerta. Osta lähellä tuotettua ja vältä hävikkiä. Suosi kasviksia, syö kalaa ja jos syöt lihaa, niin suosi laitumella kasvatetun eläimen lihaa”, Baltic Sea Action Groupin hallituksen puheenjohtaja Saara Kankaanrinta vinkkaa.

”Vesistöjen puhtauteen voimme vaikuttaa jokainen arjessamme käyttämällä ja huoltamalla kestävästi vaatteitamme ja tekstiilejämme”, Marttaliiton pääsihteeri Marianne Heikkilä sanoo. Hän painottaa, että ekologisin vaate löytyy jo valmiina vaatekaapista ja kehottaa ostamaan uusia vaatteita harkiten ja vain tarpeeseen.

Marika Visakova Helsingin seudun ympäristöpalveluista (HSY) muistuttaa, ettei biohajoava pakkaus hajoa luonnossa kuten teollisissa prosesseissa, ja siksi on tärkeää, ettei pakkauksia päädy luontoon.

”Suomessa jätehuollon järjestäminen on erittäin hyvällä tolalla. Roskiksia ja kierrätysmahdollisuuksia on, kunhan niitä muistetaan myös käyttää”, Visakova sanoo.

Kampanja näkyy erityisesti somessa tänä vuonna. Vinkkejä omaan paastonviettoon löytyy Ekopaaston Facebook- ja Instagram-tileiltä, joihin päivitetään vinkkejä ja tietoa useita kertoja viikossa kampanjan ajan.

Lisätietoja

Ilkka Sipiläinen, yhteiskunnan ja kestävän kehityksen johtava asiantuntija, Kirkkohallitus, p. 040 544 1158, ilkka.sipilainen@evl.fi
Marika Visakova, ympäristöasiantuntija, HSY, p. 050 308 6014, marika.visakova@hsy.fi
Pieta Jarva, viestintäjohtaja, Baltic Sea Action Group, p. 050 3381096, pieta.jarva@bsag.fi
Marttaliiton kehittämispäällikkö Salka Orivuori, p. 050 5474751, salka.orivuori@martat.fi
Ulla Ala-Ketola, viestintäasiantuntija, Suomen ympäristökeskus, p. 050 465 5883, ulla.ala-ketola@syke.fi