Vesistökunnostusverkoston vuosiseminaarit

Vesistökunnostusverkosto järjestää vuosittain kaikille avoimen ja maksuttoman seminaarin, jossa kuullaan vesistöjen ja valuma-alueiden kunnostukseen liittyvistä ajankohtaisista aiheista, tutkimustuloksista ja hankkeista.


Valtakunnallisen vesistökunnostusverkoston vuosiseminaari & Maatalouden vesien- ja ympäristönsuojelun neuvottelupäivät 11.-12.6.2025, Turun ammattikorkeakoulu, Kupittaa

Vuosiseminaari järjestetään tänä vuonna yhteistapahtumana Maatalouden vesien- ja ympäristönsuojelun neuvottelupäivien kanssa.

Luvassa on paljon mielenkiintoista asiaa valuma-alueasioista ja vesistökunnostuksista, kunnostusnäyttely, omakustanteinen seminaari-illallinen, paljon verkostoitumismahdollisuuksia sekä maastoretkipäivä. Tervetuloa Turkuun!

Seminaariohjelmaan voit tutustua alla olevasta linkistä:

Vuosiseminaarin ohjelma 2025

 

Ilmoittautuminen

Kiinnostuitko? Ilmoittautuminen seminaariin viimeistään 21.5. tästä linkistä: Seminaari-ilmoittautuminen

Omakustanteisen seminaari-illallisen maksut keräämme ennakkoon ja sinne voit ilmoittautua viimeistään 26.5., mukaan mahtuu 100 henkilöä. Tämän jälkeen tulleiden peruutusten maksuja ei palauteta. Ilmoittautuminen tästä linkistä: Seminaari-illallinen Ravintola Gräddassa

Majoitus: Mikäli et voi hyödyntää Hansel-sopimushintoja, niin olemme pyytäneet seminaarivieraillemme tarjoushinnat muutamista hotelleista. Hotellitarjouksiin pääset tästä linkistä: Hotellitarjoukset Turussa seminaarivieraille

 

Mukana järjestelyissä Suomen ympäristökeskuksen lisäksi ovat Varsinais-Suomen ELY-keskus, Turun kaupunki, Valonia, Turun ammattikorkeakoulu, Verkostot vesille -hanke, Varsinais-Suomen vesistökunnostusverkosto, Suomen vesistösäätiö, ympäristöministeriö ja maa- ja metsätalousministeriö.

Kunnostusnäyttely

Kunnostusnäyttelyn osalta tiedustelut ja ilmoittautumiset Sari Uusheimolle (sari.uusheimo at syke.fi).

Ilmoitamme toukokuun alussa täällä mukaan ilmoittautuneet näytteilleasettajat.

 

Ehdota meille Vuoden vesistökunnostajaa 2025!

Onko joku taho, organisaatio, yhdistys tai hanke tehnyt mielestäsi hyvää tai pitkäjänteistä työtä vesistöjemme eteen? Kerro siitä meille alla olevan linkin takaa avautuvalla kyselyllä.

Anna Vuoden vesistökunnostaja 2025 -ehdotuksesi tänne

 

 

Vesistökunnostusverkoston vuosiseminaari 2024 Rovaniemellä 11.-12.6., Arktikum

Vuosiseminaarin ohjelma 2024

Vuosiseminaarin teemoina olivat perinteisten aiheiden lisäksi tärkeänä kokonaisuutena valuma-alueasiat. Seminaari toisena päivänä oli mahdollisuus osallistua kolmelle vaihtoehtoiselle maastoretkelle.

Seminaari järjestettiin yhteistyössä Lapin ELY-keskuksen, Rovaniemen kaupungin, Triwa LIFE -hankkeen, Osuuskunta Virtatiimin,
Suomen ympäristökeskuksen, ympäristöministeriön ja maa- ja metsätalousministeriö kanssa. Tapahtumaan osallistui yhteensä noin 200 henkilöä.

 

Vesistökunnostusverkoston vuosiseminaarin ohjelma 13.-15.6. Jyväskylässä (PDF)

Vuosiseminaarin teemoja olivat 1) Remove & Restore 2 (englanniksi), 2) valuma-alueet ja vesienhallinta ja 3) pienvedet. Seminaarin yhteydessä järjestetiin myös vesistökunnostusnäyttely, jossa hankkeet, yritykset ja muut toimijat esittelivät toimintaansa. Viimeisenä seminaaripäivänä järjestettiin vaihtoehtoiset maastoretket 1) Tourujoen kunnostushanke, Kankaan hulevesikanava ja Capeenpuron-hanke tai 2) Konneveden tutkimusasema & raakut sekä vierailut Siikakoskelle sekä Laukaan kalanviljelylaitokselle.

Seminaari järjestettiin yhteistyössä Jyväskylän kaupungin, Keski-Suomen ELY-keskuksen, Keski-Suomen vesi ja ympäristö ry:n sekä Helmi ja Merlin-hankkeiden kanssa. Tapahtumaa tukivat Toivakan ja Jämsän kaupungit sekä Jämsän Vesi liikelaitos. Tapahtumaan osallistui yli 220 henkilöä.

 

Vuoden 2022 vuosiseminaari järjestettiin Kokkolassa. Teemoina olivat 1) Rannikkovedet ja Itämeri, 2) Virtavedet ja 3) Valumavedet. Viimeisen seminaaripäivän maastoretkillä

Seminaari järjestettiin yhteistyössä Kokkolan kaupungin, Pohjois- ja Etelä-Pohjanmaan ELY-keskusten, Keski-Pohjanmaan kalatalouskeskus ProAgrian, Pohjanmaan vesi ja ympäristö ry:n, Euroopan meri- ja kalatalousrahaston ja Freshabit LIFE IP-hankkeen kanssa. Tapahtumaan osallistui yhteensä yli 220 henkilöä.

Seminaariohjelma (Verkoston vuosiseminaarin ohjelma 2022, pdf)

Vuoden 2021 teemoja olivat 1) Järvet, 2) Valumavesien hallinta, 3) Kaupunkivedet ja 4) Virtavedet.

Vuosiseminaari järjestettiin järjestettiin yhteistyössä Lahden kaupungin, Hämeen ELY-keskuksen, Vesijärvisäätiön, Vanajavesikeskuksen ja Euroopan meri- ja kalatalousrahaston kanssa.

Vuosiseminaarin ohjelma 2021

Vuoden 2020 teemoja olivat 1) Restoration and damn removal, 2) Fishways and barrier management, 3) Verkostoitumisella vauhtia vesistökunnostuksiin ja 4) Kunnostukset valuma-alueilla.

Lisäksi järjestettiin kuusi teemaryhmää, joiden aiheita olivat 1) Järvikunnostukset, 2) Virtavesikunnostukset, 3) Padot, 4) Kehitytään yhdessä!, 5) Valuma-aluelähtöisten vesistökunnostusten tietopaketti ja 6) Kunnostushankkeiden toteutus.

Vuosiseminaari järjestettiin etätapahtumana yhteistyössä Pohjois-Karjalan ELY-keskuksen, Euroopan meri- ja kalatalousrahaston, Freshabit LIFE-hankkeen, Itä-Suomen ja Sisä-Suomen kalatalousryhmien sekä WWF:n kanssa.

Vuosiseminaarin ohjelma 2020

Vuoden 2019 teemoja olivat 1) Virtavesikunnostusten vaikuttavuus, 2) Järvien kunnostus ja 3) Kaupunkivedet.

Viimeisenä seminaaripäivänä järjestettiin kolme retkeä: 1) Hirvensalmen Kissakosken luonnonmukainen kalatie ja kunnostettu Läsäkoski; 2) Saimaalle Kenkäveronniemellä tutustuttiin muun muassa jätevedenpuhdistamoalueella sijaitsevaan koelaitokseen, jossa puhdistustekniikkana käytetään MBR-kalvobioreaktoria, ja Kangasniemellä tutustuttiin Kyyveden Pukkiselän lintuvesikunnostukseen ja metsätalouden vesiensuojelukohteisiin. 3) Mikkelin Hanhilammella kuultiin hulevesiin liittyvästä riskienhallinnasta pohjavesialueella, Pitkäjärvellä tutustuttiin hulevesien biosuodatukseen ja Lokkiluhdassa hulevesikosteikkoon.

Vuosiseminaari järjestettiin yhteistyössä Mikkelin kaupungin, Etelä-Savon ELY-keskuksen, Euroopan meri- ja kalatalousrahaston, Freshabit LIFE-hankkeen ja Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulun kanssa.

Vuosiseminaarin ohjelma 2019

Vuoden 2018 teemoja olivat 1) Rakennetut joet ja virtavesikunnostukset, 2) Valuma-aluekunnostukset ja verkostoitumisen tärkeys, 3) Mallien ja karttapalveluiden esittely ja 4) Valuma-aluekunnostukset ja kokemuksia vesiensuojelurakenteiden toimivuudesta.

Lisäksi järjestettiin kaksi työpajaa: 1) Ongelmajärvet ja 2) Tekevät kädet – Hupisaarten kunnostustalkoot Oulun keskustassa.

Retkipäivän kohteita olivat 1) Jäälinjärven kunnostus, Iijoen Raasakan kalatiet ja Simojoen virtavesikunnostukset, 2) Panumajärven kunnostus ja Esteet pois! -hankkeen purokohteet Pudasjärvellä ja 3) Kempeleen vesiensuojelukosteikko sekä Liminganlahden kosteikkoon ja rantalaidunnukseen.

Vuosiseminaari järjestettiin yhteistyössä Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskuksen, Pohjois-Pohjanmaan liiton, Freshabit LIFE-hankkeen ja ProAgria Oulun/Oulun maa- ja kotitalousnaiset ry:n kanssa.

Vuosiseminaarin ohjelma 2018

Vuoden 2017 teemoja olivat 1) Patojen purku, 2) Ideasta eteenpäin – kunnostajan uudet työkalut ja 3) Ratkaisumalleja luontoarvojen asettamiin haasteisiin.

Toisen seminaaripäivän lopuksi tehtiin kolme maastoretkeä. Retki 1 suuntasi Ylöjärvelle, missä tutustuttiin talkookunnostettuihin koskikohteisiin Näsijärveen laskevalla Myllypurolla. Lisäksi vierailtiin raakkupurolla ja Kyröskosken partaalla sekä Siuron kalaportaalla.

Retken 2 kohde oli Ahtialanjärvi, yksi Suomen merkittävimmistä lintukosteikoista sekä samalla arvostettu seuranta- ja tutustumiskohde, jota on kunnostettu monipuolisesti ja pitkäjänteisesti.

Retken 3 teemana oli vesiensuojelu kaupunkiympäristöissä, ja retkeläiset tutustuivat luonnonmukaiseen hulevesiratkaisuun, joka koostuu hulevesialtaista, vesiuomista ja tulvaniityistä.

Vuosiseminaari järjestettiin yhteistyössä Tampereen kaupungin, Pirkanmaan ELY-keskuksen, Freshabit LIFE-hankkeen ja  Kokemäenjoen vesistön vesiensuojeluyhdistyksen kanssa.

Vuosiseminaarin ohjelma 2017

Vuoden 2016 teemoja olivat 1) Virtavesien kunnostus, 2) Järvien kunnostus, 3) Vesien tilan parantamisen rahoitus, 4) Kosteikot Freshabit-hankkeessa, 5) Kosteikot vesiensuojelussa ja 6) Kosteikot elinympäristöinä ja ekosysteemipalvelujen tuottajana.

Lisäksi tehtiin kaksi teemakävelyä, joista toisessa tutustuttiin kaupunkikosteikkoon ja toisessa vieraslajeihin.

Viimeisenä seminaaripäivänä tehtiin kaksi retkeä, joista toinen suuntasi Hiitolanjoen kunnostuskohteille ja Imatran kaupunkipurolle, ja toisella tutututtiin Pien-Saimaan valuma-alueen monipuolisiin kunnostustoimenpiteisiin, joita on toteutettu vuodesta 2009 alkaen.

Vuoden 2016 vuosiseminaari järjestettiin yhteistyössä Lappeenrannan kaupungin, Kaakkois-Suomen ELY-keskuksen ja Etelä-Karjalan liiton kanssa.

Vuosiseminaarin ohjelma 2016

Vuosiseminaari alkoi retkipäivällä, jolloin tehtiin kaksi eri retkeä Satakunnan alueella. Ensimmäisellä retkellä tutustuttiin Pappilankosken luonnonmukaiseen kalatiehen Eurajoella, Noormarkunjoen makkarkosken kalatiehen, Harjunpäänjoen tehtaankoskeen ja Kullaanjoen luonnonmukaiseen pohjapatoon.

Toisella retkellä vierailtiin Räpin koetilalla, jossa oli meneillään salaojavesien puhdistamiseen keskittyvä suodatinkasettitestaus yhteistyössä Pyhäjärvi-instituutin kanssa. Lisäksi tutustuttiin Imponojan kolmiosaiseen vesiensuojelukokonaisuuteen, jossa askeutusallas, kosteikko ja suodatin on sijoitettu peräkkäin ojauomaan. Lopuksi vierailtiin Pyhäjoen pääuomaan vuonna 2001 valmistuneeseen, kaksiosaiseen Löytäneenlammen kosteikkoon.

Toisen seminaaripäivän teemoja olivat järvi- ja virtavesikunnostusten kannattavuus sekä sidosryhmien sitouttaminen kunnostustyöhön.

Kolmantena seminaaripäivänä keskityttiin kannattavaan hoitokalastukseen.

Vuosiseminaari järjestettiin yhteistyössä Rauman kaupungin, Varsinais-Suomen ELY-keskuksen, Pyhäjärvi-insituutin, Länsi-Uudenmaan vesiensuojeluyhdistyksen ja Kokemäenjoen vesistön vesiensuojeluyhdistyksen kanssa.

Vuosiseminaarin ohjelma 2015

Vuosiseminaarin 2014 ensimmäisen, kansainvälisen päivän teemana oli järvikunnostusten hyvät käytännöt. Toisena päivänä jaettiin kokemuksia kotimaisista vesistökunnostuksista. Iltapäivän teemaryhmien aiheita olivat 1) Valuma-alueen vaikutus vesistön tilaan ja ulkoisen kuormituksen vähentäminen, 2) Arvokkaat pienvetemme, 3) Ravintoketjut, järvet ja kalakantojen hoito sekä 4) Rakennettujen vesien tilan parantaminen.

Vuosiseminaari järjestettiin Iisalmessa yhteistyössä Iisalmen kaupungin, Pohjois-Savon ELY-keskuksen, EU-rahoitteisen LakeAdmin-hankkeen, Savonia-ammattikorkeakoulun ja Savo-Karjalan Vesiensuojeluyhdistyksen kanssa.

Vuosiseminaarin ohjelma 2014

Vuoden 2013 seminaarin ensimmäinen päivä oli samalla kansainvälisen RESTORE-hankkeen päätösseminaari.

Toisena seminaaripäivänä tutustuttiin kunnostuskohteisiin Lahden ympäristössä (Purailanviepän vesiensuojelukosteikot, laskeutusaltaat ja elektro-osmoosikokeilu; Upilanojan kemiallinen saostus, Hammonjoen kalataloudellinen kunnostus ja Lahdenpohjan NATURA2000 –alueen vesistö- ja elinympäristökunnostukset).

Kolmannen päivän teemaryhmien aiheita olivat 1) Järvien uposkasviongelmat, 2) Virtavesikunnostusten vaikuttavuus, 3) Vesistökunnostuksen hyvät käytännöt sekä 4) Tiedon hankinta ja käyttäminen.

Vuosiseminaari järjestettiin yhteistyössä Päijät-Hämeen Vesijärvisäätiön, koulutuskeskus Salpauksen, EU:n LIFE+ -rahoitteisen RESTORE-hankkeen kanssa.

Vuosiseminaarin ohjelma 2013

Ensimmäisessä seminaarissa vuonna 2012 ideoitiin vesistökunnostusverkoston toimintaa.

Avajaisseminaarin ohjelma 2012