Metsätalous happamilla sulfaattimailla
Happamilla sulfaattimailla harjoitettava metsätalous aiheuttaa riskin vesistöille. Kun metsämaata ojitetaan ja muokataan, maaperästä huuhtoutuu vesistöihin happamuutta ja raskasmetalleja. Myös itse maaperä happamoituu. Maan voimakas happamoituminen ja metallien liukeneminen voivat metsänuudistamisen yhteydessä aiheuttaa taimille vakavia kasvuhäiriöitä.
Matala kaivusyvyys ehkäisee haittoja
Happamien sulfaattimaiden aiheuttamia haittoja voidaan torjua välttämällä sellaista kaivua ja maanmuokkausta, joka ulottuu rikkipitoisiin maakerroksiin. Haittojen ehkäisy edellyttääkin tavanomaista tarkempia maaperätietoja aina, kun toimitaan alueilla, joilla happamia sulfaattimaita esiintyy suurella tai kohtalaisella todennäköisyydellä. Jos maaperässä on happamuutta vapauttavia maakerroksia, tulee kaivusyvyys pitää näiden kerrosten yläpuolella. Syvien ojien sijaan voidaan tarvittaessa kaivaa useampia sarkaojia.
Ojituksista ja maanmuokkauksista syntyvät kaivumassat, jotka ovat mahdollisesti happamia, sijoitetaan kauaksi ojista ja peitetään turpeella. Turvekate hidastaa maamassojen hapettumista.
Myös ilmasto ja monimuotoisuus hyötyvät
Samat toimet, joilla torjutaan hapanta kuormitusta, edistävät myös ilmastonmuutoksen hillintää ja muutokseen sopeutumista. Monet näistä toimista hyödyttävät myös luonnon monimuotoisuutta. Tällaisia ovat esimerkiksi turvemaiden liiallisen kuivatuksen välttäminen, veden pidättäminen ja luonnonmukaisten ratkaisujen suosiminen. Ratkaisut lieventävät kuivuusriskejä ja vähentävät turpeen hajoamista.
Muita ratkaisuja haittojen torjuntaan
Happamilla sulfaattimailla vältetään syviä vesiensuojelurakenteita, kuten lietekuoppia ja laskeutusaltaita. Niiden sijaan voidaan hyödyntää kaivu- ja perkauskatkoja, pohja- ja putkipatoja sekä pintavalutusta. Pohja- ja putkipadot sekä erilaiset kosteikkoratkaisut pidättävät samalla vettä ja pitävät yllä pohjaveden pintaa.
Suometsissä tulisi arvioida mahdollisuuksia siirtyä jatkuvapeitteiseen metsänkasvatukseen. Tuhkalannoituksella voidaan tehostaa puiden kasvua niin, että ojien kunnostusta voidaan välttää. Tuhkalannoituksen avulla voidaan myös jonkin verran vähentää hapanta kuormitusta, sillä tuhka neutraloi happamuutta.
Tutustu myös:
Vesi.fi:
Maankuivatus ja happamat sulfaattimaat (Artikkelin lopussa on kattava luettelo aiheeseen liittyviä linkkejä.)
Vesi.fi:n aineistopankki:
Mitä ovat happamat sulfaattimaat?
Metsänhoito happamilla sulfaattimailla
Happamien sulfaattimaiden tunnistaminen ja riskinarviointi pikamenetelmin
Maastokäyttöisten tunnistusmenetelmien kehittäminen happamille sulfaattimaille
Muualla verkossa: