Julkaistu: 13.1.2020

Tämän tiedon on tuottanut Suomen ympäristökeskus

Seniorit syttyivät Vesi.fi:stä

Vesi.fi-verkkopalvelun testaus jatkui joulukuussa 2019, kun palvelusta pääsi kertomaan mielipiteensä tamperelaisista senioreista koostuva testaajaryhmä. Palvelu sai paljon myönteistä palautetta, mutta kehitettävääkin löytyi.

Digitalisaatio ja sen mukanaan tuomat uudet verkkopalvelut kiinnostavat tamperelaisia senioreja. Seniorikansalaisille aiheesta koulutuksia ja perehdytystä tarjoavan Mukanetti-yhdistyksen toiminnanjohtaja Eija-Riitta Kortesluoma kertoo, että yhdistyksen palveluita käytetään innokkaasti. “Meidän Tampereen toimipisteessämme vierailee vuosittain noin 2000 asiakasta ja muissa 30 Pirkanmaalla sijaitsevassa toimipisteessä yhteenlaskettuna vähintäänkin saman verran.”

Mukanetti on vuonna 2000 perustettu yhdistys, joka opastaa seniorikansalaisia tietokoneiden, tablettien ja kännyköiden käytössä sekä valmentaa heitä digitalisaation mukanaan tuomiin muutoksiin. “Tänä päivänä opastaminen on suurelta osin tablettien ja älykännyköiden käyttöön liittyvää. Pankin verkkopalveluiden tai erilaisten terveyspalveluiden käyttöä voimme opastaa rajallisesti. Lisäksi tutustumme verkon viihteellisempään sisältöön, kuten vaikkapa Yle Areena -palvelun tarjontaan tai sosiaalisen median kanaviin. Elämäniloa ja hyötyä, sitä haluamme senioreiden verkkopalveluista saavan!”

Mukanetin digiseniorit olivat mukana testaamassa myös Vesi.fi-verkkopalvelua. Tarkastelun alla oli paitsi verkkopalvelun yleisilme ja sisältö, myös sivuston tekninen toimivuus erilaisilla päätelaitteilla.

Onpas täällä paljon sisältöä!

Tamperelaiselle 65-vuotiaalle Jukka Liimolalle erilaisten verkkopalveluiden ja päätelaitteiden käyttö on tuttua, sillä työvuosinaan hän toimi työnantajayrityksensä ATK-tukihenkilönä. Testitilanteessa Jukka keskittyi erityisesti Vesi.fi-verkkopalvelun yleisilmeeseen sekä palvelun tarjoamaan tietosisältöön. “Aivan ensimmäiseksi kiinnitin huomiota aloitussivun yleistunnelmaan. Sivusto erottuu myönteisellä tavalla muista julkisen sektorin toimijoista. Etusivun ilme on raikas ja myös mukavalla tavalla rento. Sisältöä on juuri niin sopivasti, että se houkuttelee tutustumaan sivustoon tarkemminkin.”

Vesi.fi-sivuston karttapalvelussa Jukka huomasi ensimmäisenä informaation monipuolisuuden. “Karttapalvelu tarjoaa tutkittavaksi tietoja 16 erilaisesta vesiaiheisesta teemasta. Itseäni kiinnostavat tällä hetkellä eniten vedenkorkeustiedot sekä jään ja lumipeitteen paksuus. Nämä ovat teemoja, joista saa apua ihan käytännön elämään.”

Toinen karttapalvelun hyvistä ominaisuuksista on Jukan mukaan mahdollisuus tehdä hakuja kartasta vaihtoehtoisilla tavoilla. “Minä lähdin ensimmäisenä etsimään kartasta tietoja kirjoittamalla kartan hakukenttään etsimäni paikkakunnan nimen. Jollekin toiselle käyttäjälle saattaa puolestaan olla mieluisampaa tutkia tietoja teemavalinta edellä. Hyvä, että käyttäjien erilaiset mieltymykset on tässä kohtaa huomioitu.”

Vesi.fi-verkkopalvelun tekstisisällöistä Jukka muodosti mielipiteensä tutustumalla sivuston vesitilannetietoihin, vesitieto-osioon sekä ajankohtaisiin artikkeleihin. “Vesitilanne-osion sisältö on äärimmäisen hyödyllistä niille palvelun käyttäjille, joita kiinnostaa erityisesti ajankohtainen vesitilanne. Vesitilanneraportteja löytyy täältä sekä yleisellä tasolla että alueellisesti. Vesitieto-osiossa puolestaan on napakoita tietoiskuja erilaisista veteen liittyvistä teemoista. Tämän osion aiheet, kuten esimerkiksi veden hintatiedot, ovat äärimmäisen kiinnostavia. Siksi nämä jutut voisivat olla mielestäni pidempiäkin. Ajankohtaista-osion puolella artikkeleissa on enemmän mittaa ja se on mielestäni hyvä asia. “Kuivuus muuttui kuukaudessa lähes tulvaksi Pirkanmaalla” -juttu kiinnitti täällä ensimmäisenä huomioni. Jutussa on hyvin taustoitettu aihetta, kerrottu siitä miten tulviin on varauduttu, mistä tilanne johtuu ja miten esimerkiksi vesistöjen juoksutukset vaikuttavat siihen. Kun aihe on mielenkiintoinen, lukee mielellään pitkiäkin juttuja.”

Sivustolta löytyvistä työkaluista Jukkaa kiinnostivat eniten vesihuoltolaitosten tunnusluvut. “Hintavertailut ovat äärettömän kiinnostavaa tietoa, samoin putkirikkotilastot. Esimerkiksi Tampereella ja Helsingissä vesijohtoverkostossa on paljon vanhaa putkea, ja onkin mielenkiintoista tutkia miten tämä näkyy tästä osiosta löytyvissä vertailuluvuissa.”

Lopuksi Jukka kommentoi vielä Vesi.fi-verkkopalvelun yleistä käytettävyyttä. “Sivustolla surffailu oli helppoa. Etenkin takaisin-nappi teki navigoinnista selkeää, kun esimerkiksi artikkelisivuilta pääsi palaamaan näppärästi juttujen listaussivulle. Ja juuri artikkelit ovat mielestäni sivuston parasta sisältöä. Tulen satavarmasti palaamaan tämän tiedon äärelle takaisin!”

Jukka Liimola tutustuu Vesi.fi-palveluun pöytäkoneella. Pääkuvassa sivusto Pentti Jokisen tablettitestissä.

 

Todella hieno, mutta ei vielä täysin valmis

Pirkkalassa asuva 68-vuotias Pentti Jokinen on tehnyt työuransa kirjastossa ja sen jälkeen erilaisten tietojärjestelmien testaajana Tampereen teknillisellä yliopistolla. Pentti oppi työssään katsomaan verkkopalveluiden “pinnan alle” ja huomaamaan niiden toimivuudesta asioita, joita peruskäyttäjiltä usein saattaa jäädä havaitsematta. Testitilanteessa Pentti keskittyikin erityisesti juuri Vesi.fi-verkkopalvelun tekniseen toimivuuteen ja navigoinnin selkeyteen.

Aivan ensimmäiseksi Pentti nostaa esiin sivuston responsiivisuuden, eli sen toimivuuden erilaisissa päätelaitteissa, kuten pöytätietokoneella, tabletilla tai älypuhelimen ruudulla. “Havaitsin, että pöytätietokoneella sivusto toimi oikein hyvin, vaikka pientä selainriippuvuutta oli havaittavissa. Itselläni on käytössä kaikkien yleisimpien selainten viimeisimmät versiot ja aivan kaikilla niillä sivusto ei vielä toiminut täysin moitteettomasti. Puhelimella ja tabletilla sivusto ei vielä toimi aivan täydellisesti. Näiden kohdalla mietin esimerkiksi sitä, onko etusivulla liikaa vieritettävää sisältöä pienelle ruudulle. Jos sivun alareunaan lisäisi takaisin ylös palauttavan ankkurilinkin, voisi se parantaa sivun käyttömukavuutta.”

Sivustolla navigointi ja tiedon haku ovat Pentin mukaan myös erittäin oleellinen osa toimivaa verkkopalvelua. “Vesi.fi-sivustolla navigaatio toimii moitteettomasti. Navigaation takaisin-nappi sekä murupolkuominaisuus ovat hyviä asioita, sillä on tärkeää tietää missä kohtaa sivustoa milloinkin surffailee. Itselleni päänavigaatiopalkin selkeys on oleellinen ominaisuus, sillä aloitan tiedon hakemisen aina ensimmäiseksi sen kautta. Jos en löydä etsimääni navigaatiopalkista, siirryn seuraavaksi käyttämään sivuston hakutoiminnallisuutta. Vesi.fi-palvelussa haku toimii hyvin ja siinä on mahdollista tehdä rajaus haluamilleen sivuston sisältöalueille. Ensin mietin, onko hyvä että hakurajaus nollautuu aina hakutulosten listauksen yhteydessä, mutta kun tarkemmin asiaa pohdin, tulin kuitenkin siihen tulokseen että tämä on hyvä juttu. Muutoinhan käyttäjän pitäisi itse ymmärtää ottaa rajaustoiminto pois päältä ennen seuraavan haun suorittamista.”

Karttapalvelun toimivuudessa on Pentin mukaan vielä jonkin verran kehitettävää. “Paikkakuntahakukentässä pitäisi mielestäni olla “nollausominaisuus”, eli kirjoittamansa paikkakunnan nimi tulisi olla poistettavissa hakukentästä yhdellä klikkauksella. Nyt sen joutuu pyyhkimään pois kirjain kerrallaan. Tämä on itse asiassa mielestäni tärkein kehitysvinkki koko karttapalvelua koskien. Lisäksi jalostaisin vielä karttakuvan käytettävyyttä. Havaintopisteitä on välilllä hankala löytää ja polku graafien luo vaikutti hieman liian mutkikkaalta. Karttapalvelussa erityisen hyvää oli se, että voimassa olevat varoitukset ovat siellä aina automaattisesti nähtävillä. Myös kartan monipuolinen teemahaku on erittäin ilahduttava ominaisuus.”

Testitilanteessa Pentti kiinnitti huomiota myös sivuston saavutettavuuteen. “Tällä sivustolla saavutettavuus on keskimääräistä paremmalla tasolla. Joitain harhaanjohtavuuksia navigaation ja otsikkopalkkien värityksessä löysin, mutta ne ovat helppoja korjattavia.”

Yleisarvosanaksi sivustolle Pentti antaa hyvän, sillä erinomaiseen vaaditaan hänen mukaansa todella paljon. “Verkkopalveluista löytyy aina pientä korjattavaa, mutta minut yllätti se, miten valmis tämä sivusto on jo nyt julkaisuvaiheessa. Tässä on kyseessä kunnianhimoinen hanke ja on todella hienoa että tällainen palvelu on nyt kaikkien kansalaisten käytössä. Ohjenuoran sivuston jatkokehitykseen punoisin seuraavasti: jokainen itseään kunnioittava sovellus tai verkkopalvelu ohjaa itse käyttäjäänsä. Tämä on äärimmäisen haastava vaatimus, mutta sen kun pitää mielessä niin pääsee pitkälle.”

Lähde: Suomen ympäristökeskus

Julkaistu: 13.12.2019