Julkaistu: 12.4.2024
Tämän tiedon on tuottanut ELY-keskus
Kevät etenee nyt vauhdilla Pirkanmaalla − järvien vedenkorkeus nousee reippaasti
Nyt viedään viimeisiäkin lumia, kun säät lämpenevät. Vedenkorkeudet nousevat reippaalla vauhdilla Pirkanmaalla. Järvissä vesi nousee selvästi keskimääräistä korkeammalle tasolle, eikä tulvien aiheuttamilta rakennusten kastumisiltakaan voida välttämättä välttyä. Tulevien viikkojen sääennusteilla on suuri merkitys tulvien kehittymiseen.
Lumet ovat sulaneet sulamispiikkeinä helmikuun loppupuolelta asti. Tämä on osittain helpottanut kevättulviin varautumista, kun keskimääräistä suurempi lumikuorma on sulanut vähitellen. Välillä kuitenkin rajut ja osittain paikallisetkin vesi- ja lumisateet ovat nostaneet lumen vesiarvoa ja aiheuttaneet suuria virtauksia.
Pirkanmaan pohjois- ja itäosissa lumen sulaminen on ollut vielä toistaiseksi melko vähäistä ja vedenkorkeudet ovat nyt vasta lähdössä kovaan nousuun.
Säännöstellyissä järvissä juoksutukset ovat suuria
Jää on ollut vahvaa Kokemäenjoen alaosilla kuluneen talven aikana. Jäiden liikkeellelähdön estämiseksi joen virtaamat on pidetty säännöstelyn avulla maltillisena. Tämä on tehty juoksutusta säätelemällä Pirkanmaan suurimmissa säännöstellyissä järvissä, joita ovat Näsijärvi, Pyhäjärvi, Vanajavesi, Kyrösjärvi sekä Rauta- ja Kulovesi. Säännöstelyllä voidaan ehkäistä erityisesti Satakunnassa Kokemäenjoen alaosiin kertyvien jääpatojen muodostumista ja samalla estää tulvahaittoja muun muassa Porissa.
Juoksutuksella tarkoitetaan säännösteltyjen järvien veden virtauksen määrän säännöstelyä rakenteellisilla ratkaisuilla, kuten voimalaitospadoilla tai kanavilla.
− Tällä hetkellä Kokemäenjoessa vettä virtaa säännöstelylupien maksimimäärän verran, koska vettä on jo nyt paljon liikkeellä ja säännöstellyissä järvissä pyritään pitämään vielä varaa sulamisvesille, kertoo Pirkanmaan ELY-keskuksen johtava vesitalousasiantuntija Piia Tikka.
Säännösteltyjen järvien juoksutukset ovat nyt melko suuria. Etenkin Vanajavedellä juoksutus on nostettu lupaehtojen maksimiin, mikä näkyy voimakkaana virtauksena Lempäälän kanavassa ja sen lähialueilla.
− Vanajaveden vedenkorkeus on noussut nopeasti, sillä järvessä on pidätetty tulvavesiä alapuolisen vesistön vahinkojen välttämiseksi. Viime päivinä juoksutukset ovat olleet todella suuria, tällä estetään vedenkorkeuden liiallinen nousu, kertoo vesitalousasiantuntija Sini Heikkilä Pirkanmaan ELY-keskuksesta.
Tulvia odotettavissa Längelmäveden reitille
Tavanomaista suuremman lumikuorman takia vedenkorkeuksien ennakoidaan nousevan keskimääräistä korkeammalle. Maaliskuun lämpöiset sääjaksot pienensivät kuitenkin lumikuormaa.
− Nyt on ennustettu todella lämmintä jaksoa, joten kevät tulee vauhdilla. Tämä tarkoittaa sitä, että vedenkorkeudet nousevat nopeasti ja virtaamat ovat suuria. Sääennusteet voivat kuitenkin vielä muuttua, joten tulvien ennustettavuus vaihtelee, toteaa Tikka.
Tänä vuonna etenkin Pirkanmaan itäosissa Längelmäveden reitillä on odotettavissa keskimääräistä ja viime keväistä suurempia tulvia. Längelmäveden, Mallasveden ja Iso-Roineen vedenkorkeuksien ennustetaan nousevan yli 30 cm tavanomaista korkeammalle. Tulvien ennustetaan olevan yhtä suuria kuin vuonna 2022, jolloin jonkin verran rakennuksiakin kastui. Tulvahuiput osuvat pääosin toukokuun alkupuolelle.
− Ainakin jonkin verran peltoja kastunee ja rannanläheiset rakennukset voivat olla vaarassa, arvelee vesitalousasiantuntija Nina Parviola Pirkanmaan ELY-keskuksesta.
Näin suojaat kotisi tulvilta (vesi.fi)
Yhteyshenkilöt
Pirkanmaan ELY-keskus
johtava vesitalousasiantuntija Piia Tikka
etunimi.sukunimi@ely-keskus.fi
puh. 0295 036 042
Kuva: Pirkanmaan ELY-keskus