Julkaistu: 15.2.2022

Made ruokakalana on täyden kympin herkku

Helmikuun herkkukalaa arvostetaan sen vaalean, maukkaan lihan vuoksi, mutta myös vieroksutaan sen ulkomuodon takia. Turskan makean veden serkku piilottaa herkullisuutensa yrmeän ilmeen, omituisten viiksikarvojen ja limaisen nahan taakse.

Made on niitä harvoja kalalajeja, jolle on omistettu kokonaan oma kirja. Maailman paras matikkakirja tarjoilee tietoa ja tarinoita mateesta ja mateenpyytäjistä sekä tietysti madereseptejä.

Mateen kiinteä liha taipuu kermaisen kalasopan lisäksi moneen muuhun ruokalajiin. Mateen mäti blinien kanssa tarjoiltuna on laskiaisajan perinneherkku, nahkoineen paistettu filee tatti-perunapyreen ja kaura-voikastikkeen kanssa modernimpi ihanuus.

Kaupallisten kalalajien tilastoissa made pitää pyrstöpäätä. Sitä pyydetään myyntiin noin 50 000–100 000 kiloa vuodessa. Kotitarvekalastajat nappaavat madesaalista puolisen miljoonaa kiloa. Paras sesonki on keskitalvella, kun made kutee.

Madetta tavataan koko maassa. Suurimmat saaliit saadaan rannikkoseudulta, mutta jättimateita pyydetään erityisesti tekoaltaista. Pohjois-Pohjanmaalta Uljuan tekoaltaasta on noussut Suomen suurin made, joka painoi 8,04 kiloa.

Made viihtyy kylmässä vedessä, minkä vuoksi sitä ei tavata pienissä ja matalissa vesistöissä. Kesällä se vetäytyy syvälle pohjan tuntumaan, eikä sitä silloin juuri pyydetä. Kuitenkin kesällä made on jopa parempi ruokakala kuin talvella, jolloin kiihkeä kutu stressaa ja laihduttaa kalaa.

Lähteet:

Terhi Friman & Antti Saraja 2017. Maailman paras matikkakirja. Docendo, 104 s.