Roskaantuminen ja mikromuovit

Vesiympäristön roskaantuminen ja erityisesti mikromuovien vaikutukset vesistössä ovat herättäneet huomiota viime vuosina.  Muoviroska uhkaa vesiekosysteemejä globaalisti niin meriä kuin sisävesiäkin. Roskaantuminen ja mikromuovit -oppimiskokonaisuus pureutuu roskaantumisongelmaan monista näkökulmista niin tieteen kuin taiteenkin keinoin. Materiaalien pohjalta voi ideoida vaikkapa koulun ilmiöviikon!

Toiminnalliset tehtävät vievät oppilaat ulos: pelaa roskabingoa tai tutki lähiympäristön mikromuoveja videon opastuksella. Pohdi miten voit vaikuttaa ympäristön roskaantumiseen vaikkapa vain muuttamalla omia kulutustapojasi ja käyttäytymistäsi. Rantaroskasiivouksen roskista syntyy esimerkiksi näyttävä meriroskainstallaatio koululle tai lähikirjastoon, jolloin roskaongelma saa huomiota laajemminkin. Löydäthän myös oppilaiden ikätason mukaan räätälöidyt tietotekstit tehtävineen. Voit myös harjoittaa matematiikan taitoja mikromuoveilla tai vaikka kehittää kielitaitoasi pelaamalla roskabingoa englanniksi tai venäjäksi!

Toivotamme teille antoisia hetkiä roska- ja mikromuovitutkimusten parissa!

Kattava tietopaketti ja runsaasti käytännönläheisiä tehtäviä opetuksen tueksi.

• Lataa Opettajan opas (pdf, 18,9 Mt)

Katso vaihe vaiheelta, miten voit tutkia lähiympäristösi roskaa ja mikromuoveja. Sopii kaikille peruskoulun luokille. Tekstityskielet: suomi, englanti, venäjä.

Lataa alapuolelta myös videoon liittyvä roskabingo sekä tutkimuslomake.