Kodin vesietiketti ja vesihuolto

Kodin vesietiketti ja vesihuollon aakkoset -oppimiskokonaisuus tarjoaa kerralla koko paketin: taustottavia tietotekstejä ja monipuolisia oppilasta aktivoivia tehtäviä. Video, lautapeli ja interaktiivinen animaatio elävöittävät hauskalla tavalla kestävän vedenkäytön opetusta. Opettajan työn helpottamiseksi osa tehtävistä on varustettu mallivastauksilla. Linkkien kautta löydät myös muita aihepiiriä laajentavia materiaaleja.

Oppimiskokonaisuus käsittelee kodin vesietikettiä ja vesihuoltoa monelta kantilta. Miksi yhteiskunta tarvitsee toimivaa vesihuoltoa? Ketkä toimijat ja ammattilaiset siitä vastaavat ja sitä pyörittävät? Mistä talousvesi pumpataan ja mitä sille tapahtuu ennen kuin se virtaa kotihanaan? Mitä prosesseja viemärivesi kohtaa ja minne se lopulta päätyy? Voisiko WC-pöntöstä huuhdeltava seos olla tulevaisuudessa arvoravinnetta? Pitääkö Suomessa olla huolissaan vesiturvallisuudesta? Miten kodin vesilaskua voi pienentää? Ja mitä ihmeen tekemistä mikkihiirellä on vesihuollon kanssa?!

Ohjaa oppilaasi tutkimusmatkalle vesihuollon pyörteisiin!

Kattava tietopaketti ja runsaasti käytännönläheisiä tehtäviä opetuksen tueksi.

• Lataa Opettajan opas (pdf, 5,9 Mt).

Veeti Vesipisaran ihmeiden täyttämällä TET-kierroksella matkataan läpi vesihuoltoketjun. Piipahda pohjavedenottamolla, vesitornilla ja jätevedenpuhdistamolla. Tutustu kodin kestävään vedenkäyttöön ja kurkista WC-pytyn ihmeelliseen sisältöön. Matka päätyy purkuvesistöön, mutta haaveet vievät vesipisaran etelän lämpöön. Hyppää kyytiin!

https://youtu.be/5HrTGm3ZwIY

.

Heitä noppaa ja askella Lirin ja Lorin kanssa vedenottamolta kodin kautta puhdistamolle. Noudata vesietikettiä niin pulahdat purkuvesistöön joutuisammin!

Lataa noppapeli:
• A4 (jpg, 0,9 Mt)
• Iso (1,0 m x 1,49 m), (pdf, 5,2 Mt)

Kuvia klikkaamalla opit animaation avulla kodin vedenkäytön aakkosia! Muista laittaa äänet päälle.

• Siirry animoituihin kuviin.

Learn about water usage at home through animation! Remember to turn on the sound and go on by clicking on the images.

• Link to the animated pictures.

Tiivis tietopaketti ja juliste samassa. Ripusta vaikka WC:n oveen ja opiskele! Mukana myös Liri ja Lori Vesihuollon matkapeli.


• Lataa esite, A3 (pdf, 12,5 Mt)
• Esiteteksti helposti saavutettavassa muodossa (pdf 0,1 Mt)

Kodin vesietikettivinkit kompaktisti kaksipuoleisessa kortissa!

• 
Lataa tietokortti (pdf, 2 Mt)