Julkaistu: 6.2.2023
Yhteisillä aalloilla – tule tutuksi Vesistökunnostusverkoston kanssa
Uuden blogisarjamme ensimmäisessä osassa kerromme valtakunnallisesta Vesistökunnostusverkostosta ja ihmisistä sen takana.
Kiinnostaako sinua mökkijärven tilan parantaminen tai taimenpuron kutusoraikon kunnostus, mutta et tiedä mistä aloittaa? Vai työskenteletkö vesien tilan parissa? Kaikissa tapauksissa olet lämpimästi tervetullut mukaan Vesistökunnostusverkostoon!
Vuodesta 2012 alkaen toiminut vesistökunnostusverkosto on avoin aivan kaikille vesistöjen hyvinvoinnista ja kunnostuksesta kiinnostuneille ihmisille. Verkostossamme on mukana tutkijoita, yrityksiä, viranomaisia, kalataloustoimijoita, maanomistajia sekä ihan tavallisia kansalaisia.
Valtakunnallisen vesistökunnostusverkoston tehtävänä on välittää luotettavaa tietoa vesistöjen ja valuma-alueiden kunnostuksesta sekä kunnostusten rahoittamisesta joka puolella Suomea. Tuemme myös alueellisia verkostoja sekä ELY-keskuksia. Kannustamme kaikkia osallistumaan vesienhoitotyöhön ja tuomme kunnostusten parissa toimivat ihmiset yhteen!
Tapaamme virtuaalisesti kuukausittain Vesistökunnostajien aamukahveilla, jossa kerrotaan ajankohtaisista asioista ja levitetään kunnostustietoa. Kerran vuodessa järjestämme Talviwebinaarin. Kesäisin kokoonnumme Suomen suurimpaan alan tapahtumaan eli kaksipäiväiseen Vuosiseminaariimme (pistä jo kalenteriin 13.-15.6.2023 Jyväskylä). Periaatteenamme on, että tapahtumamme ovat kaikille avoimia ja maksuttomia.
Vesistökunnostusverkostoon on helppo liittyä, sillä meillä ole jäsenmaksua tai -rekisteriä. Tilaat vain sähköpostiisi kuudesti vuodessa ilmestyvän uutiskirjeemme, josta saat tietoa ajankohtaisista hankkeista ja tapahtumista. Seuraa meitä myös Facebookissa ja Instagramissa (@vesistokunnostusverkosto), missä jaamme ahkerasti vesien tilaan ja kunnostuksiin liittyviä asioita.
Vesistökunnostusverkosto toimii pääosin ympäristöministeriön rahoituksella, ja toimintaa vetää Suomen ympäristökeskus. Vesistökunnostusverkoston parissa työskentelemme muun muassa me, Jenni, Sari ja Satu. Seuraavaksi kerromme, 1) miten olemme päätynyt nykyiseen työhömme ja 2) mitä vesistöt merkitsevät meille.
Jenni Jäänheimo, ympäristöministeriö
1) Aloitin vuonna 2016 ympäristöministeriössä edellisen hallituksen vesienhoidon kärkihankkeen projektipäällikkönä, nyt työskentelen erityisasiantuntijana vesiensuojelun tehostamisohjelmassa. Sitä ennen tein reilun vuosikymmenen töitä erilaisissa kansainvälisissä hankkeissa.
2) Vesistöt – etenkin mereiset maisemat, saaristo ja lapsuuteni Päijänne, edustavat minulle sekä mielenrauhaa että seikkailua, kauneutta että elämän kiertokulkua. En voisi koskaan kuvitella asuvani kaukana veden ääreltä. Pienikin hengähdystauko rakkaalla rantakalliolla palauttaa verenpaineen normaaliksi ja asiat oikeisiin mittasuhteisiin.
Sari Uusheimo, Suomen ympäristökeskus
1) Väitöskirjatutkimuksessani sukelsin pintaa ja pohjanläheistäkin vettä syvemmälle sedimenttiin ja tutkin kosteikkojen kykyä poistaa typpeä. Mutaleikit veivät mukanansa aloittamaan myös väitöskirjan jälkeisen tutkimuksen, joka kuitenkin päätyi hyllylle, kun sain Suomen ympäristökeskuksesta pestin vesistökunnostuksen parissa.
2) Kyllä elämästä puuttuisi paljon, jos ei pääsisi säännöllisesti veden äärelle. Sielunmaisemani on auringossa kimalteleva järvi. Veden liplatus ja kaislikossa suhiseva tuuli. Ja joka kerta tunnen suurta kiitollisuutta ja rauhaa, kun pääsen oikeasti kokemaan sen.
Satu Räsänen, Suomen ympäristökeskus (Kuva: Karoliina Niemelä)
1) Mutkainen työurani on kulkenut Oulun yliopiston ja arktisen kasvillisuusmaantieteen tutkimuksen kautta tiedetoimittajan työhön, mistä siirryin pari vuotta sitten Suomen ympäristökeskukseen hankeviestinnän pariin.
2) Uin kesät talvet, melon ja soudan, joskus kalastan – mieli ja sielu tasaantuvat ulapalle tuijotellen, meri- tai järvimaiseman kauneutta ja rauhaa hengitellen.