Alueellinen vesitilanne

Kanta-Häme, Pirkanmaa ja Satakunta (5.12.)

Virtaama Kokemäenjoessa on viimeisen kuukauden aikana kasvanut kolminkertaiseksi ja talvitulviin varautuminen on aloitettu. Loimijoen virtaama on käynyt kahteen otteeseen syystulvalukemissa, marraskuun puolivälissä ja lopussa. Sään lauhduttua jälleen ennusteiden mukaisilla sateilla se kasvaa taas viikonloppuna lähelle aikaisempia syksyn huippuja siten, että vesi saattaa taas nousta alaville pelloille. Ensi viikolla sen sijaan on syytä varautua hyydetulvariskin kasvuun, kun ennustettujen pakkasten ja suurten virtaamien yhteisvaikutuksesta hyyteen muodostuminen voi aiheuttaa tulvimista. Juoksutusten rajoittaminen oikealla hetkellä mahdollistaa jääkannen syntymisen Kokemäenjokeen, mikä taas estää hyyteen muodostumista.

Luonnontilaisten järvien vedenkorkeudet ovat jatkaneet nousua marraskuun sateiden vaikutuksesta. Sääennusteiden mukaan lauha ja sateinen sää jatkuu myös joulukuun aikana, joten vedenkorkeudet jatkavat nousua vuoden lopulla. Suurissa säännöstellyissä järvissä vesitilanteen muuttuminen märkään suuntaan näkyy etenkin lisääntyneinä juoksutuksina. Kyrösjärvi on noussut vajaassa kuukaudessa noin 60 cm ja suurempia juoksutuksia varten on myönnetty poikkeuslupa, jotta Kokemäenjoen varrella voidaan varautua hyydetulvariskiin. Järven ennustetaan nousevan vielä poikkeusjuoksutuksellakin seuraavan kahden viikon aikana 5-10 cm.

Suurista luonnontilaisista järvistä Tarjanteen vedenkorkeus on noussut reilun kuukauden aikana noin 55 cm ja jatkanee nousuaan joulukuun ajan. Tällä hetkellä vedenkorkeus on jo hieman ajankohdan keskimääräistä ylempänä, kuun loppuun mennessä sen ennustetaan nousevan 30-50 cm. Keurusselän vedenkorkeus on noussut kuukaudessa puolisen metriä ja on tällä hetkellä noin 30 cm keskimääräistä ylempänä. Parissa viikossa se nousee ennusteen mukaan 5-15 cm.

Valkeakosken voimalaitoksen juoksutus palautettiin marraskuun lopussa luonnonmukaiseksi, kun Mallasveden vedenkorkeus on noussut jo lähelle ajankohdan keskitasoa ja sen lasku-uhka on väistynyt. Mallasveden, Iso-Roineen ja Längelmäveden vedenkorkeudet ovat enää 5-10 cm keskimääräistä tasoa alempana, seuraavan kahden viikon aikana niiden ennustetaan nousevan 10-20 cm nykyisestä.

Karvianjoen vesistöalueen jokien virtaamat ovat tavanomaisia joulukuun alun lukemia suurempia ja saattavat kasvaa vielä lähipäivinä. Myös järvet ovat tavanomaista korkeammalla. Isojärven vedenkorkeus nousi marraskuun loppupuoliskon aikana yli 30 cm, mutta on nyt laskenut hieman. Se jatkaa ennusteen mukaan laskua ensi viikolla.