Julkaistu: 2.12.2019

Vesijohtoverkoston kunto

Vesiputket rapistuvat ajan myötä. Jos ikääntynyt putki rikkoontuu, vesijohtovesi voi likaantua. Vesijohtoverkosto vaatiikin jatkuvaa ylläpitoa.

Pääosa Suomen vesijohtoverkostoista on rakennettu 1960- tai 1970-luvulla. Osa on vieläkin vanhempia. Näiden verkostojen uusimisaika on käsillä, sillä putkien tekninen käyttöikä on noin 50 vuotta.

Saneeraustarve kasvaa, koska monessa kunnassa korjauksia on lykätty säästösyistä. Noin kuusi prosenttia maamme vesijohtoverkostoista vaatisi jo kiireellistä korjausta. Korjausvelkaa on satoja miljoonia euroja.

Verkostojen huono kunto näkyy siinä, että putkirikot ja venttiiliviat yleistyvät. Vikojen takia joudutaan entistä useammin antamaan vesijohtoveden keittokehotuksia tai kieltämään veden käyttö kokonaan. Pahimmissa tapauksissa vesi likaantuu huomaamatta ja aiheuttaa vatsatautiepidemian. Näitäkin on koettu viime vuosina.

Myös monien talojen vesiputket ovat korjausiässä. Vesiputkien saneeraus kannattaa tehdä oikeaan aikaan – ei liian myöhään eikä turhan aikaisinkaan. Kun putkiremonttiin valmistaudutaan ajoissa, pysyvät kustannukset hallinnassa.

Kuva: © Marja-Leena Hautala, Vastavalo

Tämän tiedon on tuottanut
SYKE