Julkaistu: 19.5.2023

Tämän tiedon on tuottanut Suomen ympäristökeskus

Suometsänhoidon kokonaisvaltainen suunnittelu

Metsänomistajia kannustetaan suometsien monitavoitteiseen hoitoon ja osoitetaan tukea tällaisten hoitosuunnitelmien tekoon. Hoitosuunnitelman mukaisesti suometsän vesitaloutta tulee säädellä ensisijaisesti haihduttavaan puuston avulla.

Suometsien hoidossa pyritään kohti kokonaisvaltaisempaa näkökulmaa. Tavoitteena on edistää samanaikaisesti sekä puuntuotantoa että ympäristötavoitteita ja tarkastella toteutettavia toimia valuma-alueen laajuisesti. Tällainen kokonaistarkastelu luo edellytykset tehokkaammalle vesiensuojelulle, kun painopiste siirtyy kuivatusvesien käsittelystä koko suoalueen vesitalouden hallintaan.

Vuonna 2024 voimaan tulevassa metsätalouden kannustejärjestelmässä (Metka) maanomistajat voivat saada tukea suometsien kokonaisvaltaisten hoitosuunnitelmien laatimiseen. Suunnitelmissa tulee sovittaa yhteen puuntuotannon edellytysten parantaminen, vesiensuojelu, ilmastonmuutoksen hillintä, monimuotoisuuden turvaaminen sekä elinympäristöjen tilan parantaminen, etenkin soiden ennallistaminen. Tavoitteena on nykyistä suunnitelmallisempi, kattavampi ja monitavoitteisempi suometsätalous.

Täsmällinen hoitosuunnitelma laajalle alueelle

Hoitosuunnitelmia laadittaessa joudutaan pohtimaan erilaisia toimenpidevaihtoehtoja ja niiden vaikutuksia suometsänhoidon eri tavoitteisiin. Toimenpiteiden kohdentaminen suunnitellaan kunkin paikan ominaisuuksien mukaan ottaen samalla huomioon koko valuma-alueen laajuiset tavoitteet.

Parhaimmillaan suometsän hoitosuunnitelma on kuin yksityiskohtainen käsikirjoitus siitä, mitä valuma-alueen eri osissa ja eri metsäkuvioilla tehdään minäkin ajankohtana ja miten nämä toimet auttavat saavuttamaan suometsän hoidolle asetetut tavoitteet. Hoitosuunnitelma on pyrittävä tekemään riittävän suurelle aluekokonaisuudelle, ja se voi kattaa usean metsänomistajan metsiä.

Hoitosuunnitelman laatiminen edellyttää sekä vahvaa ammattiosaamista että useiden toimijoiden yhteystyötä. Olennaista on jakaa metsänomistajille tietoa tästä uudenlaisesta toimintatavasta ja antaa sitä koskevaa neuvontaa, jotta suometsien hoitosuunnitelmille saadaan laaja hyväksyntä.

Vedenpinnan taso avainasemassa

Hoitosuunnitelmassa määritellään toteutettavat metsänhoito- ja luonnonhoitotoimet sekä menetelmät, joilla ehkäistään ja vähennetään vesistökuormitusta ja ilmastopäästöjä. Kriittinen tekijä kaikkien tavoitteiden saavuttamiselle on vedenpinnan korkeus maaperässä. Vedenpinnan tasolla on vaikutusta puuston kasvuun ja suoekosysteemeihin sekä turpeen hajoamiseen ja sitä kautta kasvihuonekaasupäästöihin ja vesistökuormitukseen.

Vedenpinnan tasoon voidaan vaikuttaa kuivatusojilla sekä säätelemällä kasvatettavan puuston määrää. Näistä jälkimmäinen nähdään hoitosuunnitelmissa ensisijaisena keinona. Hoitosuunnitelmiin sisältyy velvoite arvioida metsäkuvioittain edellytykset siirtyä jaksottaisesta metsänkasvatuksesta jatkuvapeitteiseen kasvatukseen. Suunnitelmien arvioidaankin lisäävän peitteistä metsänkäsittelyä suometsätaloudessa.

Peitteisessä suometsässä haihduttava puusto auttaa pitämään vedenpinnan tason suotuisana sekä puuston kasvulle että turpeen hiilivaraston säilymiselle. Samalla vältetään se uudistamishakkuisiin liittyvä ajanjakso, jolloin puustoa ei ole tarpeeksi pitämään yllä suotuisaa kuivatustilannetta, minkä vuoksi ojia on jouduttu perkaamaan ja vesistökuormitus on kasvanut.

Vesiensuojelurakenteet ojakunnostusten yhteyteen

Suometsän hoitosuunnitelmaan myönnettävän tuen yksi ehto on, että ojien kunnostaminen on sallittua vain siltä osin kuin se katsotaan suunnitelmassa välttämättömäksi. Kunnostusojitukseen ei enää myönnetä tukea toisin kuin aiemmassa Kemera-järjestelmässä.

Jos ojia kuitenkin kunnostetaan, tulee kunnostuksen yhteydessä toteuttaa sellaisia vesiensuojelurakenteita, joilla vähennetään kunnostuksen aiheuttamaa vesistökuormitusta. Kustannustehokkaiden ja vaikuttavien vesiensuojelurakenteiden suunnitteluun ja toteuttamiseen on mahdollista saada täysimääräistä tukea, kun rakenteiden tarve ja paikat on määritelty suometsän hoitosuunnitelmassa. Täysimääräisen tuen arvioidaan kannustavan metsänomistajia toteuttamaan vaativiakin vesiensuojeluratkaisuja.

Lannoitukseen tuhkaa

Hoitosuunnitelman metsänhoitotoimet voivat sisältää myös puuston kasvun lisäämistä lannoituksen avulla. Suometsät hyötyvät erityisesti tuhkalannoituksesta, koska ojitetuilla turvemailla havupuiden kasvua hidastaa kaliumin ja fosforin niukkuus. Puun tuhkassa kalium ja fosfori ovat hitaasti liukenevassa muodossa, jolloin kasvua lisäävä vaikutus kestää pitkään eikä vesistökuormituspiikkejä synny. Tuhkalannoitus kuitenkin nopeuttaa pintaturpeen ja karikkeen maatumista, mikä tuottaa kasvihuonekaasupäästöjä ja vapauttaa ravinteita.

Puun tuhkaa kertyy Suomessa niin paljon, että sitä riittäisi suometsien lannoitukseen monin verroin nykykäyttöä enemmän.

Suojelu- ja ennallistamiskohteet tunnistetaan

Yksi osa suometsän hoitosuunnitelmaa on suoalueen luontoarvojen kartoitus. Arvokkaiden luontokohteiden lisäksi suunnittelualueelta tunnistetaan ne alueet, jotka sopivat ravinteisuutensa tai muiden ominaisuuksiensa puolesta huonosti metsänkasvatukseen ja joilla voidaan erityisesti edistää muita tavoitteita: vesiensuojelua, luonnon monimuotoisuutta ja ilmastonsuojelua.

Hoitosuunnitelmien arvioidaan edistävän kohteiden tarjoamista ympäristötukisopimuksiin tai pysyvään suojeluun Metso-ohjelmassa. Hoitosuunnitelmat myös todennäköisesti lisäävät Helmi-elinympäristöohjelman mukaista suoluonnon ennallistamista.

Soiden vesitalouden ennallistamisen suunnitteluun ja toteutukseen voi saada täysimääräistä tukea myös metsäluonnon hoidon tukiehtojen mukaisesti. Vesitalouden ennallistamisen voi toteuttaa myös ilman aktiivisia ennallistamistoimia, kun ojien annetaan vähitellen kasvaa luontaisesti umpeen.

Suometsän hoitosuunnitelmat vähentävät vesistökuormitusta

Suometsien hoitosuunnitelmien ja niiden tekoon myönnettävän tuen arvioidaan vähentävän suunnittelualueilta huuhtoutuvan kiintoaineen ja ravinteiden määriä. Vaikutus syntyy ennen muuta siitä, että tuki kannustaa metsänomistajaa selvittämään ja toteuttamaan muita vesitalouden hallinnan vaihtoehtoja kuin kunnostusojitusta, jolloin vesistöjä kuormittavat ojakunnostukset vähenevät. Kokonaisvaltainen suunnittelu auttaa myös tehostamaan vesiensuojelua hakkuiden ja muiden metsänhoitotöiden yhteydessä.

 

Lisää tietoa aiheesta

Muualla verkossa:
Metsätalouden tuet (Metsäkeskus)
Metso-ohjelma (metsonpolku.fi)
Helmi-ohjelma (ympäristöministeriö)