Julkaistu: 2.12.2019

Tämän tiedon on tuottanut Suomen ympäristökeskus

Rannikolla tulvii

Matalapaineen tuoma myrsky voi saada merenpinnan nousemaan voimakkaasti. Pahimmillaan merivesi tulvii asutusalueille: saartaa rakennuksia ja velloo pitkin katuja.

Helsingissä koettiin iso merivesitulva tammikuussa 2005. Vesi nousi yli puolitoistametriä tavanomaista korkeammalle ja lainehti Kauppatorilla. Tilanteeseen oli monta syytä: etelärannikon yllä oli syvä matalapaine, ja sopivan suuntaiset tuulet olivat jatkuneet pitkään. Lisäksi niin sanottu seiche-aalto nosti vedenpintaa.

Seiche-aalto eli seisova aalto on Itämerelle ominainen ilmiö. Meri on juuri sen kokoinen, että vesi voi läikehtiä sen laidasta laitaan samaan tapaan kuin kylpyammeessa, vain paljon hitaammin. Aalto voi nostaa vedenkorkeutta Itämeren rannoilla jopa kymmeniä senttimetrejä, kuten kävi Helsingin tulvassa.

Jokisuihin rakennetuissa kaupungeissa on oma erityisongelmansa: korkealla oleva merivesi tunkeutuu jokeen. Jos joki on muutenkin lähes tulvakorkeudessa, meriveden vyöryminen pahentaa tilannetta. Porin kaupunki on tästä syystä erityisen tulvaherkkää aluetta.

Merivesitulvat ovat melko harvinaisia, mutta ilmastonmuutos voi lisätä niiden riskiä. Suomenlahden merenpinnan arvioidaan nousevan tällä vuosisadalla noin 30 senttimetriä, pahimmillaan lähes metrin. Pohjanlahdella maankohoaminen hidastaa merenpinnan nousua.

Kuva: Pixabay

Sukella syvemmälle tähän aihepiiriin

  • Tulvariskialueet

    Suomessa on nimetty 22 merkittävää tulvariskialuetta. Näillä alueilla vesistöjen tai meriveden pinnan nousu voi aiheuttaa …