Julkaistu: 21.6.2021

Tämän tiedon on tuottanut Suomen ympäristökeskus

Pintaveden vaihteleva lämpötila

Meren ja järvien pintaveden lämpötila vaihtelee vuodenkierron mukaan. Vuodet eivät kuitenkaan ole veljeksiä; sääoloilla on iso vaikutus veden lämpötilaan.

Keväällä, kun auringonsäteily voimistuu, pintavesi alkaa lämmetä. Jos on kovin tyyntä ja aurinkoista, vesi voi jo loppukeväällä lämmetä uimakelpoiseksi aivan pinnasta. Vähänkin syvemmällä se on vielä hyytävän kylmää. Jos sitten nousee tuuli, veden pintakerrokset sekoittuvat ja pintavesi jäähtyy väliaikaisesti.

Kesän edetessä vesi lämpenee pysyvämmin ja yhä syvemmältä. Kylmän alusveden päällä lepää usean metrin, jopa 15 metrin, paksuinen lämmin päällysvesi. Pintavesi pysyy tuulellakin lämpimänä.

Meren rannalla kylmä vesi voi silti yllättää. Sopivissa oloissa kylmää, alusvettä kumpuaa rannikolla pintaan. Silloin pintaveden lämpötila voi laskea vuorokaudessa yli kymmenen astetta.

Syksyllä pintavesi alkaa jäähtyä. Kun sen lämpötila on enää +4 °C, koko vesimassa sekoittuu pohjaa myöten. Ilmiötä kutsutaan täyskierroksi. Samanlainen täyskierto tapahtuu keväällä, pian jäiden lähdettyä, kun pintavesi lämpenee neliasteiseksi.

Neljän asteen lämpötila on vedestä puhuttaessa tärkeä rajapyykki. Tässä lämpötilassa veden tiheys on suurin eli vesi on raskainta. Järvissä ja meressä alusvesi on neliasteista ympäri vuoden. Alusveden päällä lepää kevyempi vesikerros: kesällä tämä kerros on alusvettä lämpimämpi, talvella taas kylmempi.

Kuva: © Sampo Kiviniemi, Vastavalo