Julkaistu: 8.2.2020

Tämän tiedon on tuottanut Suomen ympäristökeskus

Oma vesihuoltolaitos syyniin

Vesitornin huippu piirtyy taivasta vasten.

Vesijohtoverkosta hankittu vesi on lähtöisin joltakin Suomen sadoista vesihuoltolaitoksista. Laitosten toiminnassa on isojakin eroja. Miten hyvin oma vesihuoltolaitoksesi toimii?

Yhdyskuntien vesihuollosta on koottu tietoja järjestelmällisesti jo 50 vuotta. Vuonna 2016 saatiin käyttöön uusi Vesihuollon tietojärjestelmä (VEETI). Siihen kerättyjä vesihuoltotietoja on julkaistu tietoverkossa. Siitä jokainen pääsee katsomaan, miten oma vesihuoltolaitos toimii. Tietojärjestelmää ylläpitää ja kehittää Suomen ympäristökeskus. Tietojen tallentamisesta ja oikeellisuudesta vastaa vesihuoltolaitos.

VEETI sisältää monenlaisia tietoja. Se kertoo, miten paljon vettä kuluu asiakasta kohti ja kuinka laadukasta vettä laitos toimittaa. Lisäksi siellä on tietoja muun muassa putkirikoista ja vesihuoltolaitosten taloudesta. Jos laitos vastaa myös jätevesien käsittelystä, annetaan siitäkin tietoja.

VEETI-järjestelmässä voi tarkastella yksittäisiä vesihuoltolaitoksia tai tehdä alueellisia hakuja. Laitoksia voi myös vertailla.

Järjestelmästä voi avata erilaisia raportteja. Keskeisimmät tiedot on koottu tunnuslukuraporttiin. Jos haluaa perehtyä tarkemmin esimerkiksi verkostojen pituuteen ja liittyjämääriin, vesihuollon maksuihin tai laitosten investointeihin, voi avata niitä koskevat raportit.

Kuva: © Jouni Nurmilo, Vastavalo