Julkaistu: 2.12.2019

Tämän tiedon on tuottanut Suomen ympäristökeskus

Mistä tuntee sinilevän?

Vedessä näkyy pieniä hitusia. Onko se sinilevää tai jotain muuta levää? Tai onko se levää lainkaan? Miten erottaa sinilevän vaikkapa siitepölystä?

Sinilevät ovat oikeasti bakteereja. Niitä kutsutaankin myös nimellä sinibakteerit tai syanobakteerit. Monista muista bakteereista poiketen sinilevät kykenevät yhteyttämään auringon valossa samaan tapaan kuin kasvit.

Todellisuudessa sinilevät eivät myöskään kuki. Sinileväkukinnaksi kutsutaan ilmiötä, jossa sinileviä esiintyy vedessä massoittain. Tyynellä kelillä sinilevähituset nousevat vedenpinnalle ja muodostavat selvästi erottuvia, vihertäviä tai kellertäviä lauttoja. Aallot voivat ajaa leviä rantaan paksuksi massaksi.

Sinilevien massaesiintyminen syntyy, kun vedessä on paljon ravinteita, varsinkin fosforia. Lisäksi sinilevät vaativat lämpöä. Niinpä sinileväkukinnat ajoittuvat yleensä heinä-elokuulle. Siitepölyä taas esiintyy vedessä keväällä ja alkukesällä.

Sinilevän erottaa muista levistä keppitestillä. Jos levää pystyy nostamaan kepillä vedestä, se on jotakin muuta kuin sinilevää. Toinen keino on ottaa vettä juomalasiin ja seisottaa sitä tunnin verran. Sinilevähiukkaset nousevat pintaan, koska sinilevillä on kelluttavia kaasurakkuloita.

Kuva: © Heikki Ketola, Vastavalo

Sukella syvemmälle tähän aihepiiriin