Julkaistu: 2.12.2019
Tämän tiedon on tuottanut Suomen ympäristökeskus
Kun kuivuus iskee
Sateen jälkeen maa höyryää: vettä haihtuu maasta takaisin ilmaan. Haihtuminen jatkuu sateen jälkeenkin, ja ellei uusia sateita pian kuulu, maasto alkaa kuivua. Kuivuus voi vaivata Suomessakin.
Kuivuus on suhteellinen asia. Luonto ja yhteiskunta ovat sopeutuneet kunkin seudun tavanomaisiin säätiloihin ja vuodenkiertoon. Jos vettä tulee paljon tavallista vähemmän, järjestelmät joutuvat koetukselle.
Kuivuus vaikuttaa monin tavoin. Kun maasto kuivuu, syttyy herkästi metsäpaloja. Vilja- ja heinäsadot pienenevät. Ennen pitkää vaikutukset ulottuvat pohjaveteen. Pohjaveden väheneminen voi vaikeuttaa yksityisten ihmisten ja koko yhteiskunnan vedensaantia.
Kuivuus saattaa koetella laajoja alueita, esimerkiksi koko Pohjolaa. Tällaisessa tilanteessa vesivoiman tuotanto vähenee sekä Suomessa että naapurimaissa. Tuontisähkön hinta nousee juuri silloin, kun sähköä pitäisi tuoda ulkomailta.
Ilmastonmuutoksen ennustetaan pahentavan kuivuutta ainakin Etelä- ja Keski-Suomessa. Kuivuuskausiin onkin syytä varautua. Esimerkiksi maanviljelijä voi hoitaa viljelymaitaan niin, että maa pidättää hyvin vettä. Etukäteen voidaan myös selvittää, mistä varalähteistä vettä voi ottaa tarvittaessa. On tehokkaampaa miettiä selviytymiskeinoja ennalta kuin reagoida ongelmiin vasta kuivuuden iskiessä.
Kuva: Pixabay
Sukella syvemmälle tähän aihepiiriin
Kuivuuteen varautuminen ja kuivuusriskien hallinta
Kuivuuteen voidaan varautua eri keinoin. Suomessa tehdään pohjatyötä kuivuusriskien hallitsemiseksi. Jokainen voi myös itse varautua …
Kuivuuden vaikutukset
Ilmastonmuutos lisää todennäköisesti kuivuusongelmia myös suuressa osassa Suomea. Kuivuuden vaikutukset kohdistuvat sekä luontoon että yhteiskuntaan. …