Vesitilanne 21.5-25.5.2021

20 %
80 %

Lapin joet ovat lähellä kevään tulvahuippujaan ja myös pohjalaismaakuntien joet ovat nousseet osin kevättulvalukemiin runsaiden sateiden vaikutuksesta. Ounasjoen nousu Kittilässä jatkuu yhä. Sateet vauhdittavat tulvan nousua, mutta sään viileneminen pakkasen puolelle rauhoittanee tilannetta. Kittilässä vahinkoraja on enää 20 cm pääässä ja tulvan ennustetaan olevan huipussaan sunnuntaina. Rovaniemellä huippu on ensi viikon alussa jääden metrin verran viime vuoden tulvaa alemmaksi.

Ivalojoki on kääntynyt laskuun keskimääräistä suuremmasta tulvahuipustaan. Tornionjoen tulvahuippu Torniossa on tämän hetken ennusteiden mukaan viime vuoden tulvan suuruisena tai vähän sitä suurempana ensi viikon alussa. Pellossa vahinkoraja on 75 cm päässä ja riski sen ylittämisestä on olemassa, vaikka vähäinen.

Iijoen tulvan nousu on tasaantunut, Pudasjärven ja Jongunjärven pinnat ovat kääntyneet laskuun. Kalajoen virtaama on rankkasateista noussut huhtikuun alun kevättulvaa suuremmaksi ja Lapuanjoella joki tulvii alavimmille pelloille. Pattijoen vedenkorkeus voi mahdollisista uusista rankkasateista nousta vahinkorajalle, tarvittaessa vettä voidaan ohjata Raahen Haapajärveen. Myös Keski-Pohjanmaan joet ovat nousseet suunnilleen keskimääräisen tulvan tasolle. Etelä-Pohjanmaan ja Pohjanmaan maakuntien joet saattavat vielä nousta perjantain ja lauantain sateista.

Järvi-Suomen suurien järvien vedenpinnat nousevat tämän viikon sateista selvästi aiemmin ennustettua korkeammalle. Päijänteen vedenpinta on noussut jo noin 15 cm tulvarajana pidetyn tason NN+78,80 m alapuolelle ja raja saattaa ylittyä kesäkuun aikana. Kymijoen virtaama Kuusankoskella on tulvarajaksi määriteltyä lukemaa 480 m3/s suurempi. Myös muut suuret järvet, kuten Saimaa ja Pielinen, jatkavat nousuaan selvästi keskimääräistä korkeammalle. Pielinen saattaa nousta kesäkuun alussa kerran kymmenessä vuodessa toistuvalle tasolle ja Saimaa noussee seuraavan kuukauden aikana 10-20 cm. Lappajärvi voi kesäkuussa nousta viime vuoden helmikuun tulvan tasolle. Koillismaalla Kitkajärven ennustetaan nousevan viime kesän lukemiin tai vähän korkeammalle.

Päivitetty:21.5.2021

Vesitilanne

Päivitetty:21.5.2021

Merivesitilanne 21.5.2021

100 %
Merivedenkorkeus on tavanomaisella tasolla.
Merivesitulvia ei ole odotettavissa.

Päivitetty:21.5.2021

Rankkasadetilanne 21.5.2021

100 %
Sää on sateinen mutta rankkasadevaaraa ei ole. Perjantain vastaisena yönä Päijät-Hämeessa satoi 30 mm vettä, mikä aihutti Hollolassa veden tulvimisen tielle. Myös ympäröivissä maakunnissa Kymenlaakossta Uudellemaalle ja edelleen Pirkanmaalle on mitattu noin 20 mm kertymiä lähivuorokauden ajalta. Perjantai-iltana sadealue on lähempänä länsirannikkoa ja yltää aina Lappiin asti. Lauantaina ja sunnuntaina maan etelä- ja keskiosassa esiintyy sadekuuroja painottuen iltapäiviin. Keski- ja Pohjois-Lapissa sade on melko lumista ja lauantaina lunta sataa monin paikoin. Lumikertymä lauantai-iltaan mennessä on 10-20 cm. Etelä-Lapissa lunta sataa vasta sunnuntain vastaisena yönä ja silloinkin vain muutamia senttejä.

Päivitetty:21.5.2021