Lumitilanne 20190228

Suojasäät sulattaneet lunta Etelä- ja Länsi-Suomessa, Pohjois- ja Itä-Suomessa lumikuorman kasvu jatkuu (28.2.)

Helmikuun loppupuolen suojasäät sulattivat lumia nopeasti Etelä- ja Länsi-Suomessa. Myös maan keski- ja itäosissa sulaminen alkoi monin paikoin, mutta jäi vielä vähäiseksi. Pohjoisessa lumikuorman kasvu jatkui koko helmikuun ajan.

Helmikuun lopussa lumikuorma on Itä- ja Pohjois-Suomessa pääosin 100–150 kg/m2. Myös Kaakkois-Suomessa lunta on edelleen yli 100 kg/m2, mutta muualla maan eteläosissa lumikuorma on enää 40–80 kg/m2 tai Hankoniemen seudulla vielä vähemmän. Valtaosassa Länsi-Suomea lunta on 20–60 kg/m2 ja Keski-Suomessa 50–90 kg/m2. Lapissa lunta on edelleen monin paikoin keskimääräistä vähemmän, mutta muualla maassa lumimäärä on enimmäkseen lähellä tavanomaista.

Maaliskuun alkupuolella lumikuorma ei etelässä juurikaan kasva. Kainuussa ja Lapissa lumikuorma kasvanee kuukauden aikana reilut 20 kg/m2.

Isojen hallien omistajien on syytä varmistaa kattojen kestävyys runsaan lumen takia. Jo puolen metrin lumikerros kannattaa poistaa isojen hallien katoilta. Lumenpoistossa on huolehdittava työturvallisuudesta ja ohikulkijoiden turvallisuudesta. Omakotitalojen, rivitalojen ja pientalojen katot eivät ole vaarassa lumikuormien takia, mutta katolta putoava lumi voi kuitenkin aiheuttaa vaaraa.

Tiedote 28.1.2019: Suurten hallien kattojen lumitilanteen tarkkailu tarpeen koko maassa