Jäätilanne

Teräsjäätä paikoin vähän

Viimeisinä osin sulana pysyneet Päijänteen ja Lohjanjärven suuret selät jäätyivät pakkasjakson alun myötä tammikuun puolivälissä. Lumisateiden ja tammikuun alun ajoittaisen lauhan sään seurauksena jään päälle syntyi Etelä- ja Keski-Suomessa tammikuussa monin paikoin paksu kohvajääkerros ja jääkerrosten välissä on paikoin sohjoa ja sulaakin vettä. Paksun eristävän lumikerroksen vuoksi Etelä- ja Keski-Suomessa teräsjäätä on syntynyt viime aikojen pakkasista huolimatta vain vähän lisää.

Lapin järvien mittauspaikoilla jäätä on nyt 40–50 senttiä ja jäänpaksuus on pääosin 5–10 senttiä ajankohdan keskimääräisiä lukemia ohuempia. Maan keskiosassa, Kainuussa ja Pohjois-Pohjanmaalla jäätä on mittauspaikoilla pääosin 25–40 senttiä. Maan eteläosassa jäätä on 10–30 senttiä. Kainuussa sekä Pohjois-Pohjanmaalla ollaan lähellä ajankohdan tavanomaisia lukemia, mutta maan Etelä- ja Keskiosissa ollaan pääosin 5–15 senttiä ajankohdan keskiarvoa pienemmissä lukemissa.

Jäänpaksuuden erot vesistön eri osissa ovat edelleen suuria, ja siksi jäillä liikkujien tulee olla varovaisia. Vaikka rannalla jäätä on jo paikoin tukevasti, voi järvien selkävesillä ja virtapaikoissa jää olla petollisen heikkoa. Yksittäisillä havaintopaikoilla teräsjäätä on edelleen alle 10 cm. Jään päälle kertynyt lumi heikentää jäänkasvua ja vaikeuttaa heikkojen jäiden alueiden erottamista.