Jäätilanne 20190411

Järvien jäät heikkoja Etelä- ja Länsi-Suomessa (11.4.)

Etelä- ja Länsi-Suomen järvillä aurinko on heikentänyt jään rakennetta ja jää on jo petollisen heikkoa. Virtapaikkojen lähettyvillä on laajojakin alueita jo kokonaan sulana. Lappeenranta–Vaasa -linjan eteläpuolella huhtikuun 10. päivän mittauksia ei enää useimmilla havaintopaikoilla pystytty tekemään, sillä jää on heikkoa ja ranta-alueilla on jo sulaa. Myös Itä- ja Keski-Suomessa jään rakenne on alkanut heikentyä. Jään kokonaispaksuus on näillä alueilla pääosin 30–45 cm, mutta se ei kuvaa jään kantavuutta, koska suuri osa jääkerroksesta on selvästi teräsjäätä hauraampaa ja heikompaa.

Pohjois-Pohjanmaalla ja Kainuussa jäänpaksuudet ovat enimmäkseen 50–70 cm ja Lapissa 60–75 cm, mutta teräsjään osuus jäästä on monin paikoin pieni. Kokonaisjäänpaksuudesta osa koostuu hauraasta kohvajäästä, joka voi sisältää vesikerroksiakin.

Keväällä jään heikkeneminen kiihtyy erityisesti, kun jään päällä oleva lumi on sulanut ja auringon säteily pääsee haurastuttamaan jäätä. Kevätjäät ovat puikkoontumisen vuoksi petollisia eikä niiden kantavuutta voi arvioida suoraan senttilukemien perusteella. Aamulla ja yöllä vielä hyvin kestänyt monikymmensenttinen jää voikin pettää jo iltapäivällä.