Jäätilanne 20190502

Jäät heikkoja jo Lapissakin (2.5.)

Aurinkoinen ja lämmin sää on heikentänyt jäitä nopeasti viimeisten viikkojen aikana. Etelä-Suomen järviltä jäät alkoivat lähteä huhtikuun puolivälin paikkeilla ja sen jälkeen jäiden lähtö on siirtynyt tasaisesti kohti pohjoista. Huhtikuun loppuessa järvet ovat sulaneet Keski- ja Itä-Suomea myöten. Jos jäätä tällä alueella vielä on, se on erittäin heikkoa.

Jäät ovat heikentyneet selvästi myös pohjoisempana ja paikoin jäänpaksuuden mittauksia ei enää huhtikuun lopussa pystytty tekemään. Heikkoja jäitä onkin varottava nyt Lappia myöten. Mitatuista kohteista eniten jäätä on Kilpisjärvellä, missä kokonaisjäänpaksuus on 80 cm. Jokijäät ovat jo monin paikoin lähteneet liikkeelle ja aiheuttivat jääpatoja esimerkiksi Ounasjoella.

Keväällä jään heikkeneminen kiihtyy erityisesti, kun jään päällä oleva lumi on sulanut ja auringon säteily pääsee haurastuttamaan jäätä. Kevätjäät ovat puikkoontumisen vuoksi petollisia eikä niiden kantavuutta voi arvioida suoraan senttilukemien perusteella. Aamulla ja yöllä vielä hyvin kestänyt monikymmensenttinen jää voikin pettää jo iltapäivällä.