Vesienhoidon ja kalatalouden strategiat ja suunnitelmat

Vesien- ja merenhoitosuunnitelmat

Vesienhoidon tavoitteena koko EU:ssa on saavuttaa pinta- ja pohjavesien vähintään hyvä tila. Vesien tila ei saa myöskään heiketä. Suomi on jaettu seitsemään vesienhoitoalueeseen, ja kullekin alueelle on hyväksytty hoitosuunnitelma vuosille 2022–2027.

Merialueille on laadittu erillinen merenhoitosuunnitelma, joka koostuu meren tilan arviosta, seurantaohjelmasta sekä toimenpideohjelmasta. Merenhoitosuunnitelman tavoite on Suomen meriympäristön hyvä tila, ja siinä käsitellään erityisesti merialueita koskevia teemoja. Näitä ovat esimerkiksi meren roskaantuminen ja vedenalainen melu sekä vieraslajien vähentäminen ja luonnon monimuotoisuuden parantaminen. Tarkasteluun on otettu mukaan myös elinkeinojen tarpeita ja suunnitelmia.

Runkosuunnitelmia tarkentamaan on laadittu yksityiskohtaisempia alueellisia toimenpideohjelmia. Esimerkiksi Varsinais-Suomen ja Satakunnan vesienhoidon toimenpideohjelma vuosille 2022–2027 tunnistaa 47 kohdetta, joissa on tarvetta kalan kulkua helpottavalle kunnostukselle. Toimenpiteissä on runsaasti myös muita kalaston hyvinvointia parantavia suosituksia.

Kalatalouden strategiat

Kansallisten kalatalouden strategioiden tavoite on edistää kalakantojen säilymistä elinvoimaisina ja varmistaa kalakantojen luontainen elinkierto. Strategioissa määritellään myös kansainvälisten sopimusten edellyttämät toimet sekä toimet, joilla turvataan uhanalaisten lajien säilyminen.

Kalataloudelle keskeisimpiä kansallisia strategioita ovat kansallinen kalatiestrategia sekä lajikohtaiset strategiat ja hoitosuunnitelmat. Jälkimmäisiin kuuluvat muun muassa kansallinen rapustrategia sekä Itämeren meritaimenen vesistökohtaiset elvytys- ja hoitosuunnitelmat.

Kalatalouden strategioiden tavoite on, että kalakantojen hoidossa toteutuu kalavarojen ekologisesti, taloudellisesti ja sosiaalisesti kestävä käyttö. Strategiat ohjaavat maa- ja metsätalousministeriön hallinnonalaa siinä, miten voimavaroja käytetään kalavesien hoitoon ja kalastuksen järjestämiseen.

Paikalliset suunnitelmat

Valtakunnallisten ja alueellisten suunnitelmien ja strategioiden lisäksi Suomessa on laadittu monia paikallisia, vesistö- tai järvikohtaisia selvityksiä ja työsuunnitelmia, joiden tavoite on parantaa vedenlaatua ja vesien virkistyskäyttöä. Paikallisista suunnitelmista ja selvityksistä saa tietoa esimerkiksi ELY-keskuksesta, kalatalouskeskuksista, vesistönsuojeluyhdistyksistä tai paikallisista suojeluyhdistyksistä.

Lisää tietoa:

Vesienhoidon toimenpideohjelmien valtakunnallinen tietopalvelu (ELY-keskus)

 

Kuva: © Kathas Fotos