teemana:
Vesihuolto
Kestävä vesihuolto
Suomessa voi luottaa siihen, että hanasta tulee hyvälaatuista vettä ja että jätevedet käsitellään asianmukaisesti. Kansainvälisessä vertailussa suomalainen vesihuolto on maailman kärkiluokkaa. Hyvä tilanne on saavutettu pitkäjänteisellä työllä. Vesihuoltoa on kehitetty määrätietoisesti vastaamaan yhteiskunnan yhä monipuolisempiin tarpeisiin sekä varmistamaan ihmisten ja ympäristön hyvinvointi. Suomalaista vesihuoltoa voidaankin hyvällä syyllä kehua vastuulliseksi ja kestäväksi.
Kestävä vesihuolto edellyttää kuitenkin jatkuvia ponnisteluja. Raakavesilähteiden puhtaudesta on pidettävä huolta. Vesihuoltoverkostot ja -laitteistot vaativat säännöllistä huoltoa ja uusimista. Vesihuollon palvelut täytyy sopeuttaa asuntorakenteen muutoksiin ja muuhun yhteiskuntakehitykseen. Uusia haasteita tuovat muun muassa ilmastonmuutos sekä jätevesien sisältämät haitta-aineet. Hyvä vesihuolto on iso kokonaisuus, jonka jokainen vaihe on tärkeä, raakaveden otosta jäteveden käsittelyyn. Myös vedenkäyttäjät voivat tehdä osansa kestävän vesihuollon eteen.
Kysymyksiä vesihuollosta
Luotettava vesihuolto on yhdyskunnan keskeinen palvelu. Miten vesihuolto toimii ja mitä siitä pitää tietää?
Klikkaa sinisiä kuplia, niin näet vastaukset tavallisimpiin kysymyksiin.
Haja-asutusalueella vesihuollosta vastaavat kiinteistönomistajat. Tiedätkö, mitä tärkeitä asioita vesihuoltoon liittyy?
Klikkaa sinisiä kuplia, niin näet vastaukset tavallisimpiin kysymyksiin.
Vesihuollon nykytila ja tulevaisuus
Tietoa vesihuollosta
Tästä löydät tiiviitä artikkeleita vesihuollon eri aiheista. Useimmista artikkeleista pääset edelleen eteenpäin tarkempaan ja laajempaan tietoon.
Hanavesi
Syventävää sisältöä juomavedestä
Tästä löydät syventäviä artikkeleita talousvedestä. Artikkeleiden lopussa on linkkejä lisätietoon.
Talousveden laatu
Vesijohtoveden pitää olla puhdasta ja terveellistä ja sen tulee täyttää tietyt laatuvaatimukset. Vesilaitokset huolehtivat veden laadunvalvonnasta ja vesiriskien hallinnasta.
Kaivoveden laatu
Kaivoveden täytyy olla terveydelle vaaratonta. Niinpä kaivovettä koskevat samat laatuvaatimukset ja -suositukset, jotka on asetettu talousvedelle.
Juomaveden terveysriskit
Yleisin syy talousvedestä koituviin terveyshaittoihin on se, että raakavesi on mikrobiologisesti saastunutta eli siinä on terveydelle haitallisia mikrobeja.
Vastuullinen vedenkäyttö
Hanaveden valmistamiseen ja jakeluun kuluu kemikaaleja ja energiaa. Hyvästä raakavedestä voi olla myös paikoin pulaa.
Fluori ja arseeni talousvedessä
Fluorin ja arseenin pitoisuuksille talousvedessä on asetettu enimmäisarvot. Suomessa pohjavesi voi paikallisesti sisältää enimmäisarvot ylittäviä fluoridi- tai arseenipitoisuuksia. Tällaista pohjavettä ei saa käyttää talousvetenä, tai se on ennen käyttöä käsiteltävä tai laimennettava niin, että pitoisuudet saadaan tarpeeksi pieniksi.
Talousveden radon
Pohjaveden radioaktiivisista aineista tärkein on radon. Radonia esiintyy erityisesti porakaivovedessä, mutta joskus myös rengaskaivoissa. Lainsäädännössä on asetettu raja-arvoja talousveden radonpitoisuuksille. Radonia voidaan poistaa vedestä eri tekniikoilla.
Tutustu vesi.fi:n työkaluun
Vesihuoltolaitosten tunnusluvut
– ajantasaista tietoa vesihuollosta ja talousveden laadusta kaikkialta Suomesta